Du i Fokus
Dryck

Lilla Hyttnäs – glögg från Carl Larsson-gården

skriv ut
”På juldagsmorgonen tände Carl två ljus i alla fönster och väckte familjen. Sen gjorde han glögg i köksspisen medan Karin kokade kaffe. De plirade lycksaligt och halvsömnigt åt varann enligt Carl. Kaffet kokade över, och både kardemumman och sockerstycket till glöggen började brinna på halstret så att lågan flammade högt upp i skorstenen. Men det blev ordning på det också. Sedan for hela huset med släde till kyrkan, iklädda varma pälsar medan kyrkklockornas ljud dånade ut i den svarta morgonen.”

Texten är ur boken ”En matbok” av Elisabeth Svalin Gunnarsson som kom för ett par år sedan med inspiration, recept och mathistoria från Carl Larsons Sundborn. I Sundborn ligger Lilla Hyttnäs som är namnet på Carl Larsson-gården. Efter många år av planerande har man äntligen tagit fram gårdens egen glögg: Lilla Hyttnäs Ekologiska Starkvinsglögg.

Lilla Hyttnäs är en traditionellt kryddad starkvinsglögg som är inspirerad av Carl och Karin Larsson där representanter från Carl Larsson-gården har varit delaktiga i smakprocessen. Den slutliga blenden har den norske sommeliermästaren Christopher Moestue åstadkommit.

Det ursprungliga receptet är svenskt och kommer från Skåne, närmre bestämt Snälleröd som är förfinat. Man har satt en personlig prägel på glöggen genom att tillsätta apelsin från Ghana och ingefära från Sri Lanka i kryddblandningen, vilket ger den en fräsch och balanserad citruskaraktär. Vinbasen av Sangiovese från Marche i Italien bidrar med en stram körsbärsfrukt.

För att få upp alkoholen i Lilla Hyttnäs har man använt en prisbelönt dulce cream från Bodegas Robles och tysk vetesprit. Socker från Brasilien, akaciahonung från Ungern och russin från Turkiet ger Lilla Hyttnäs en balanserad sötma. Kardemumma från Sri Lanka och kryddnejlika från Madagaskar ger den den karaktäristiska glöggsmaken.

Doften är klassisk med inslag av kardemumma, kryddnejlika, kanel, sura körsbär, russin, honung, ingefära och apelsinzest. Smaken är intensiv men mjuk, med en balanserad sötma som bärs upp av en fräschör och saftiga körsbär, kardemumma, kanel och apelsin. Avslutet är långt, härligt kryddigt utan att bli sockerkladdig vilket varit viktigt i processen.

Testpatrullen konstaterar att det är en väldigt god glögg! Den traditionella glöggsmaken finns där, den är inte för söt och alkoholen tar inte över. Lilla Hyttnäs smakar som julen ska smaka.

Servera gärna Lilla Hyttnäs enligt traditionen, varm med russin och skållade mandlar. Goda tilltugg är pepparkaka med cheddarost precis som Carl och Karin serverade sin glögg, man kan nästan se det framför sig.

 

Lilla Hyttnäs Ekologiska Starkvinsglögg

Artnr: 71269

Pris: 99 kr

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Pressmaterial

 

Visited 23 times, 1 visit(s) today