Du i Fokus
DryckMat & Dryck

Håll din egen vinprovning

skriv ut
Att hålla i en vinprovning för nära och kära är ett ypperligt sätt att tillsammans lära sig mer om viner på ett prestigelöst sätt. Nyckeln är att ha roligt och på ett avslappnat sätt få ett mer nyanserat förhållande till denna ädla dryck. Här följer en steg-för-steg-guide som får dig att känna dig som ett riktigt vinprovarproffs!

De bästa förutsättningar för en lyckad provning får du om du ser till att vinet håller rätt temperatur, undviker starka doftintryck i samband med provningen och använd gärna en vit duk så du lättare kan se vinets färg.

BESTÄM ETT TEMA

Det finns en uppsjö av roliga teman att välja. Det enklaste är att välja mellan rött, vitt, rosé eller bubbel. Men ni kan också välja att testa druvor från en vinregion, eller samma druva från olika länder.

PAPPER & PENNA

För att få ut det mesta av provningen kan du själv göra ett enkelt protokoll innehållande poängskala 1-5 och kriterier kring vinets utseende (ex färg och viskositet), doft och smak. Systembolaget har även färdiga protokoll att ladda hem.

VÄLJ RÄTT GLAS

Välj vinglas med kupor som är anpassade efter viner ni ska prova. För att uppleva vilken skillnad en kupa kan göra för vinet testa gärna att prova samma vin ur olika kupor.

RÄTT MÄNGD

Du vill kunna snurra på glaset och vinkla det. Bäst är därför att fylla upp glaset till ungefär en femtedel.

SVÄLJ ELLER SPOTTA

Beroende på tillfälle så är det bra att tänka på att några kanske föredrar att spotta ut vinet. Trevligast blir det om alla har varsin ogenomskinlig spottkopp.

SMAKA PÅ VINET

Nu är det dags att äntligen smaka på vinet. Håll kvar vinet i munnen, sug in lite luft och gurgla runt vinet så frigörs smakerna. Hur smakar vinet? Sätt ord på din upplevelse. Är det strävt upplever du det främst i gommen, syra ger sig till känna mest på sidan av tungan.

VÄNSTER TILL HÖGER

För ordningen skull är det enklast att alla provar vinerna från samma håll. På en vinprovning börjar man alltid från vänster till höger.

DOFTA PÅ VINET

Virvla runt vinet i kupan så att syre kommer in i vinet och frigör dofterna. Lägg glasets kant mellan läpp och näsa och rikta näsan i kupan. Vilka dofter känner du? Här är det fritt fram för egna associationer.

TITTA PÅ VINET

Håll i glasets fot för att inte värma upp vinet, håll upp glaset mot ljuset och vinkla det mot det ljusa underlaget. Hur upplever du vinets färg och nyans, är det grumligt eller klart?

NEUTRALISERA

Mellan varje vin ska sinnena nollställas, men använd hellre ett neutralt bröd i stället för vatten. Vattnets temperatur och PH-värde kan ställa till det för smaklökarna och vinerna du provar kommer
inte till sin rätt.

LÄR DIG MER OM DRUVOR OCH GLAS

Druvsorten är en av de viktigaste faktorerna för hur ett vin doftar och smakar. Men vad som också är avgörande för vinupplevelsen är i vilket glas vinet avnjuts. I Druvspecifikt med Riedel går dryckesexperten Jens Dolk igenom några av våra mest älskade druvor – och vilken typ av glas som krävs för att vinet ska komma till sin rätt. Lär dig mer i Sundqvist vinglasskola!

 

Text och bild – Sundqvist

 

Visited 5 times, 1 visit(s) today