Du i Fokus
Dryck

Fira World Irish Coffee Day med tre olika kaffedrinkar

skriv ut

Thomas Sjögren, vinnare av både Årets Kock och Kockarnas Kamp, fortsätter att fascinera med sin kreativitet och känsla för smak. Nu tar han sig an en av barvärldens största klassiker – Irish Coffee – och presenterar tre nya och spännande varianter med Tullamore D.E.W., den whiskey som anses vara originalet i en Irish Coffee.

Irish Coffee är mer än bara en drink – det är en klassisk kombination av irländsk whiskey, kaffe, socker och grädde, som sägs ha sitt ursprung på 1940-talet i Foynes, Irland. Enligt historien skapades drycken av Joseph Sheridan, en kock som ville värma frusna resenärer med en dryck som var både stärkande och tröstande. Tullamore D.E.W., med sin mjuka och välbalanserade smakprofil, har sedan dess varit en självklar del av receptet för många.

Thomas Sjögren, som är känd för sin innovativa användning av nordiska smaker och råvaror, inspireras av denna historia och lyfter fram tre nya tolkningar av Irish Coffee.

-Irish Coffee är en fantastisk bas att experimentera med, och Tullamore D.E.W. ger en genuin och balanserad grund för att skapa något nytt och spännande, säger Thomas Sjögren.

Irish Wolfhound

En version av Thomas favorit Colorado Bulldog. Här låter han Tullamore D.E.W. och kaffesockerlag möta kall Cola och brytas av med lättvispad grädde.

5cl Tullamore D.E.W.

3cl kaffesockerlag

4cl Coca Cola

Lättvispad grädde

Bygg drinken i ett rocksglas, fyll på med is och toppa med en riklig mängd lättvispad grädde. Kaffesockerlag gör du genom att lösa upp lika delar socker och varmt kaffe.

Irish with a punch

En klassisk Irish Coffee med en twist. Vad är godare än en värmande punch under de kalla månaderna? Här blandas socker, Tullamore D.E.W. med det Svenska fenomenet punch och toppas med lättvispad grädde.

3cl Tullamore D.E.W.

2cl Punch

1 tsk socker

12-15cl kaffe.

Bygg drinken i ditt favoritglas och toppa med lättvispad grädde.

Irish Cloudberry

För dig som gärna dricker något varmt men inte är så förtjust i kaffe. Tullamore D.E.W. i en härlig symbios med hjortronsocker, citronjuice och varmt vatten som toppas med grädde.

5cl Tullamore D.E.W.

3cl hjortronsockerlag

2cl äppelsyra eller citronjuice

10cl varmt vatten

Blanda alla ingredienser i valfritt glas och toppa sedan med lättvispad grädde. Hjortronsockerlag gör man genom att blanda ner 2dl kokande vatten med 2dl strösocker samt 50 gram hjortron. Vakuumförpacka blandningen och låt stå ca 1 dygn i rumstemperatur. Sila sedan blandningen innan användning.

Klassisk Irish Coffee
1,5cl farinsockerlag (som du gör såhär: blanda lika delar farinsocker med varmt vatten)

4cl Tullamore D.E.W. Irish Whiskey

12-14cl hett kaffe

Toppa med lättvispad grädde och njut!

17-25 Januari finns drinkarna att prova på Thomas krogar Grano i Göteborg och Hällsnäs i Mölnlycke.

Text och bild – Pressmaterial

Visited 97 times, 1 visit(s) today