Du i Fokus
Dryck

ChampagneHusets Champagne Brut Premier Cru – en hyllning till Göteborg 400 år

skriv ut
Som del av Göteborgs 400-årsjubileum 2022 har ChampagneHuset tagit fram en hållbart producerad specialcuvée genom CL. de la Chapelle, ett litet kooperativ med 23 medlemmar som gör champagne i Premier Cru-klassificerade byn Villedommange.

2002 grundades Champagnehuset i Göteborg med ambitionen att erbjuda stora champagner från små odlare. En devis som de hållit fast vid sedan start. Eftersom champagne är världens festdryck nummer 1 och företaget startades i Göteborg, ville man ta fram en speciell champagne för att fira Göteborg 400 år. Extra roligt och passande i sammanhanget är förstås att Champagnehuset samma år firar 20-årsjubileum.

ChampagneHusets Champagne Göteborg 400 år Brut Premier Cru är en elegant cuvée med fin mineralitet, komponerad av 30% Pinot Noir, 55% Meunier och 15% Chardonnay. Efter jäsning på tank lagras vinet i flaska med jäst under tre år och får sedan en dosage på 9 gram/liter.

Vinet har en ljus guldfärg och spänstig mousse med små bubblor. Doften är medelstor med toner av moget äpple, päron och en liten brödighet. Smaken är ganska fyllig med frisk syra och saftig mogen frukt som äpple och persika. I den balanserade eftersmaken finner vi en tydlig mineralitet. Champagnen passar utmärkt som aperitif, men även till skaldjur, gärna sådana med liten sötma, som räkor och havskräftor. Fisk-eller kycklingrätter med lite syra i tillbehören är också en utmärkt matchning.

Kooperativet Cl. de la Chapelle i Grand cru-byn Villedommange, strax söder om Reims, består idag av 23 oberoende odlare. Dessa är arvtagarna till de ursprungliga grundarna, som totalt förfogar över 25 hektar där den årliga produktionen uppgår till 250 000 flaskor. Odlarna har ett stort engagemang i produktionen där de jobbar parallellt mellan tradition och modern utveckling, allt för bästa kvalitet och resultat. Vinhuset är perfekt att besöka i närheten av Reims med ett välordnat provningsrum alldeles intill produktionen.

ChampagneHusets Champagne Brut Premier Cru

Systembolaget beställningssortiment

Art.nr: 53400

Pris: 369 kr

 

Text och bild – Pressmaterial

 

Visited 25 times, 1 visit(s) today