Du i Fokus
Dryck

Blossa 2024 – rökig smak och toner av sjögräs

skriv ut

Efter en resa genom årets smakdestination Skottland fylls Blossa 24 med rök och skotsk mystik. Här får två hantverks- och dryckestraditioner mötas där Blossas klassiska glöggkryddor blandas med äkta skotsk whisky och en salt förnimmelse av sjö och hav. Efter förra årets succé finns årgångsglöggen även i år i en alkoholfri variant

För att skapa årets glögg reste Blossa till Skottland och för att hämta inspiration från dess dramatiska natur, höga berg, låga slätter och bottenlösa sjöar. På vägen stannade man till vid Loch Ness, där sjöodjuret Nessie gömmer sig i djupet, innan vi slutdestinationen Edinburgh nåddes. Skottlands huvudstad är som tagen ur en saga fylld av mystik, historia och med en dryckestradition som går lika långt tillbaka i tiden som vår svenska glögg. 

Blossa 24 är en vit starkvinsglögg där den klassiska kryddblandningen förgylls med rökig, skotsk whisky och avrundas med algen dulse, som tillför sälta och umami. Whiskysmaken förhöjer karaktären i glöggens ursprungliga sötma och rökigheten gifter sig särskilt väl med kryddnejlikan. Sjögrässmaken från algen är en blinkning till legenden om sjöodjuret som gömmer sig på den snåriga botten av Loch Ness djup och just algen dulse återfinns längs med Skottlands vackra kust. Den magiska atmosfären från det skotska höglandet ligger också till grund för designen och illustrationen på årets flaska.

– Precis som vår svenska glöggtradition är whiskyn en viktig del av Skottlands historia och kulturarv. Årets glögg blir därmed en hyllning till dryckeshantverket. När vi experimenterade med smakerna visade det sig att whiskyn inte bara var ett spännande inslag utan den harmoniserade också utmärkt med kryddorna i glöggen, säger Åsa Orsvärn, Chief Blender för Blossa.

Den alkoholfria årgångsglöggen gör comeback

Efter förra årets debut kommer även årets årgångsglögg i en alkoholfri tappning. I Blossa 24 Alkoholfri har glöggkryddorna dragit i whisky för smak och vinet har sedan avalkoholiserats. Detta gör att smak och karaktär bibehålls på bästa möjliga sätt även efter att alkoholhalten på 0,5% säkerställts.

Så serverar du Blossa 24 enligt Blossas Chief Blender

– Allra bäst serveras den som du serverar din whisky – i ett lågt whiskyglas rumstempererad eller med en stor isbit. Som tilltugg föreslår jag något salt snarare än sött, till exempel nötter, säger Åsa Osvärn.

Testpatrullens kommentar:

Det kan låta udda med alger i glöggen, men det smakar inte konstigt alls – bara lite salt och en förnimmelse av hav. Båda är överraskande goda och flaskorna är fina att ha på bordet. Funkar att dricka varma, men är godast kalla. En rolig present till värde eller värdinnan under advent.

Blossa 24 kommer som en starkvinsglögg (15%) och en alkoholfri glögg (0,5%), båda i 750 ml glasflaska. Den alkoholfria finns på Systembolaget för 95 SEK, starkvinsglöggen finns i Systembolagets beställningssortiment

Pris: 145 SEK

Artnr: 73844-01.

Text och bild – pressmaterial

Visited 24 times, 1 visit(s) today