Du i Fokus
DryckMat & DryckResorUpplevelser

Chapel Down – vacker vingård i syd-östra England

skriv ut
Vingård i England? Ja, det finns faktiskt! Otroligt gott vin gör de också! Besök gärna Chapel Down i närheten av Tenterden i Kent när du är i England nästa gång. En annorlunda upplevelse väl värt ett besök!!

Chapel Down är en av Englands äldsta och största vinproducenter och är särskilt känt för sitt välsmakande vin Bacchus. Lätta, vita mousserande viner är deras specialitet men man har även tagit fram ett par röda viner, öl, cider och nu senast Bacchus Gin and Chardonnay Vodka. Man har både Jamie Oliver och Gordon Ramsey som kunder, är officiell leverantör till 10 Downing Street och har även bjudit på sitt mousserande vin på ett och annat kungligt bröllop.

På gårdens 68 hektar gör man allt från att odla vinrankorna, plockar druvorna för hand och buteljering av dryckerna, här finns även en shop med alla produkter och annat som passar bra till vin och mat. Under sommarhalvåret kan man gå guidade turer som avslutas med en exklusiv vinprovning. Att avnjuta lunchen inne i restaurangen The Swan eller ute på terrassen med utsikt över kryddträdgården är något alldeles särskilt. Landskapen är idylliskt med bla lamor som lugnt betar på ängen bredvid.

TENTERDEN ESTATE BACCHUS RESERVE 2015

Druvorna som används till de vita vinerna är Chardonnay, Bacchus, Pinot Blanc, Reichensteiner, Schönburger, Müller-Thurgau och till de röda används Pinot Noir, Dornfelder, Rondo, Regent.

Vi vill särskilt rekommendera Tenterden Estate Bacchus Reserve 2015 som har både doft och smak av exotiska frukter som passionsfrukt och citrus men också melon och fläder. Ett uppfriskande och fräscht vin med lång och fyllig eftersmak som passar bra till en härlig skaldjursrätt eller som mingelvin.

Man tar sig enklast till Chapel Downs med bil, men man kan även ta tåget till ‘Headcorn’ och sedan förboka taxi som tar ca 15 minuter. Vill man åka buss tar man tåget till Rye och bussen till  ‘Small Hythe Church’ och går sedan till fots en kort bit till vingården.

Chapel Downs är verkligen en pärla på den engelska landsbygden som man absolut inte får missa. Avsätt en hel dag för besöket, börja med en förmiddagsfika ute på terrassen och fortsätt med en guidad tur runt ägorna och efterföljande vinprovning och avsluta med en lång lunch i restaurangen. Och missa inte ett besök i butiken, där finns alla drycker att köpa med hem till Sverige.

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita

 

Visited 32 times, 1 visit(s) today