Ärtsoppa
8-12 port
- 1 kg gula ärtor
- 3 liter vatten
- 2 gula lökar, finhackade
- 1 msk timjan
- 1-2 msk flytande margarin
- 4 lagerblad
- 6 msk grönsaksfond
Tillagning i Crock-Pot:
Stek den hackade löken och margarinet tills det karamelliserad. Häll över löken och resten av ingredienserna i din Crock-Pot. Blanda om och sätt tiden på låg i 8 timmar.
Ta av grytan, fiska upp lagerbladen, rör om och låt stå en liten stund. Späd med lite vatten om du vill ha en lösare soppa. Smaka av med salt och peppar.
Tillagning i kastrull:
Rensa och skölj ett paket gula ärtor (1 kg). Blötlägg dem i 3 liter vatten i minst 10 timmar.
Steka den hackade löken i margarinet. Lägg löken och alla övriga ingredienser i en stor kastrull och koka upp. Skumma av. Koka under lock tills ärtorna är lagom mjuka, 1-2 timmar. Fiska upp lagerbladen. Smaka av med salt och peppar.
Servera ärtsoppan med senap och ett gott bröd.
För er Viktväktare:
Points: 8 P för hela grytan, om man använder 2 msk margarin.
Personliga Points: 8-68 PP för hela grytan, om man använder 2 msk margarin.
MittWW: Grön 86, Blå 8, Lila 8 för hela grytan, om man använder 2 msk margarin.
SmartPoints Flex: 8 SP Flex för hela grytan, om man använder 2 msk margarin.
Recept – Martin Jikita, Bild- Marlene Rindå Jikita
Pingback: Matsedel v 32
Pingback: Matsedel v 39 – allt funkar till matlådan!
Pingback: Matsedel v 46