Du i Fokus
DryckMat & Dryck

Alvisa 10 Brandy Ecológico – ekologisk brandy från Spanien

skriv ut
Från 1 mars finns Alvisa 10 Brandy Ecológico i Systembolagets fasta sortiment som Sveriges första ekologiska brandy från Spanien. Stilmässigt påminner brandyn snarare om en Armagnac än klassisk spansk brandy, kanske för att denna fått vila på franska fat. Alvisa bjuder på en fin rondör och toner av kolafudge, vanilj och nougat tillsammans med en behaglig och lång eftersmak.

Alvisa 10 såg dagens ljus under 2016 men företaget har producerat brandy mycket längre än så, sedan 1969 har Alvisaproducerat sin brandy i regionen La Mancha. Genom åren har man kunnat kombinera traditionella destilleringsmetoder med moderna teknologier, allt för att producera en högkvalitativ brandy. Numera produceras brandyn av brandymakaren Sergio del Cosos vakande öga.

Alvisa 10 Brandy Ecológico är inte en typisk spansk brandy med de sötare tonerna och lagring på gamla sherryfat utan påminner mer om en armagnac eftersom brandyn lagras under tio år på franska ekfat. De franska faten ger andra toner i smaken. Alvisa 10 har en fin bärnstenston i färgen, i doften och smaken finns vanilj, fudge och nougat i en mer sofistikerad stil tillsammans med ett runt avslut.

– Destilleringen sker i en klassisk kopparpanna, en så kallad pot stil eller alambic charentais som den kallas i Cognac. Man destillerar två gånger för att få en så ren och elegant produkt som möjligt. Därefter tappas den högklassiga spriten på ekfat för lagring., berättar Anette Wyrén på Johan Hagström.

I framställningen av Alvisa 10 går ekologin som en röd tråd, allt ifrån odling av druvor till produktion.

Alvisa 10 Brandy Ecológico

Pris: 219 kr

Art.nr: 481-02

 

Text och bild – pressmaterial

 

Visited 18 times, 1 visit(s) today