Äggpaj på Äggets Dag!
Inför Äggets Dag efterlyste Svenska Ägg de bästa recepten med ägg som huvudingrediens. Man fick in cirka 70 bidrag varav fem gick vidare till final. Johanna Leidermark vann med sin kombination av nötig pajbotten fylld med en smakfull äggkräm.
Äggpaj
8-10 personer
Pajbotten
2 dl hasselnötter (mixade till mjöl)
1 ägg
1 msk vatten
1/2 msk psylliumhusk
3 msk sesamfrön
kokosolja att smörja formarna
Fyllning
1 avokado
1 kokt ägg
1/2 rödlök
2-3 matskedar majonnäs
salt
peppar
Gör så här:
Bland alla ingredienser till pajbottnarna. Pensla muffinsformar med kokosolja och tryck ut degen i formarna. Grädda 15-20 min i 175 grader.
Gröp ur avokadon, hacka ägget och löken. Blanda alltsammans och blanda ner majonnäsen, salta och peppra efter smak.
Ta ur pajerna ur formarna och fyll med avokadoblandningen. Garnera gärna med bladspenat.
Recept – Johanna Leidermark, Bild – Marlene Rindå Jikita