Du i Fokus
Hem & Inredning

Vertikala trädgårdar och kreativa återbruksidéer

skriv ut
Vertikala trädgårdar med återanvända cykelhjul, ampelväxter i matlagningsgrytor, krukor gjorda av tomma plåtburkar eller hemmagjorda krukor av begagnade bildäck – återbrukstrenden är på uppåtgående och passar perfekt för trädgårdar, terrasser och balkonger.

Hemmafixad inredning av förbrukade objekt är unika, billiga, hållbara och klockrena för växter och blommor. Här tipsar Blomsterfrämjandet och Pelargonium for Europe om några kreativa återbruksidéer med pelargoner som ger dem en ny look.

Blomsterkreationer med gamla cyklar

Gamla cyklar står och rostar lite varstans, men även om de inte längre är kördugliga så kan de fortfarande återanvändas med bravur t.ex. för blomsterdekorationer, vilket följande idéer illustrerar.

Trädgårdsmiddag under en blomsterkrona? Inga problem! Fäst färgglatt målade gamla cykelhjul i t.ex. en pergola. Häng blomkrukorna i hjulet. Välj lättskötta pelargoner i varierande färger för en större effekt. Matcha med färgglada, snittade pelargoner som bordsdekoration.

Cykelhjul funkar också bra i en hemmagjord vertikal trädgård. Hängande på väggen blir de en udda, iögonenfallande kontext till färgglada blomsterkrukor. Fäst krukorna i hjulet med tråd. Blommande pelargoner i olika nyanser är en skön syn.

Den sista idén kräver lite mer hantverksskicklighet: här fungerar en gammal cykel som en bas i retrostil till en trädgårdsbänk. En enkel bordskiva av trä ger gott om plats för krukor mm.

Pelargonidéer med gamla däck

Även begagnade bildäck kan användas för annorlunda skapelser i trädgården och på balkongen.

Vad sägs om en alternativ däckkorg på väggen? Fäst eller häng upp däcket på ett plank, staket eller en vägg och börja plantera. Upprätta och hängande pelargoner ger ett prunkande, lummigt intryck. Tips: gör dräneringshål i däcket för att bli av med överflödigt vatten.

Flera gamla däck får ett nytt användningsområde placerade bredvid och ovanpå varandra i en grupp och blir till en alternativ citykruka på balkongen. Fyll dem med pelargoner och andra blommande växter.

En återbrukskruka av däck är snabb och enkel att göra själv. Du behöver färg, skruvdragare, skruv, uttjänta bildäck och en rund spånskiva som bas.

Instruktioner:

Steg 1: Rengör däcken grundligt för att färgen ska fästa. Spraya med akrylfärg eller lack. Ljusare färgsättning kan kräva flera lager för att täcka den mörka basen.

Steg 2: Använd skruvdragaren för att fästa spånskivan till däckets insida.

Steg 3: För mer stabilitet fästes en andra skiva på däckets utsida.

Steg 4: Täck däckets insida med plastfilm. Ett lager med dränerande material samt dräneringshål i basen leder ut överflödigt vatten.

Prova med ett enda däck eller en hel grupp med däck för mer plats till rötterna. Kombinera gärna med blommor som uppskattas av bin, humlor och fjärilar, men tänk på att växterna i samplanteringen ska ha gemensamma skötselkrav och livsmiljöpreferenser.

Twine planters


Återbruk gånger två: en klassisk röd pelargon och en fin grön växt i hemmagjorda krukor står på ett bord av staplade uttjänta bildäck. Det är enkelt och billigt att skapa dessa söta små krukor med en rustik stil. Till krukan behövs en ren glas- eller plåtburk, tjock tråd eller snöre, en limpistol, akrylfärg i valfri kulör och en pensel.


Instruktioner: 

Börja uppifrån med att applicera ett tunt lager lim på utsidan av burken med hjälp av limpistolen för att omedelbart därefter vira snöret runt burken. Eftersom limmet torkar fort görs detta i omgångar.

När burken är fullständigt täckt av snöret färgas det efter egen önskan. Till sist placeras pelargonen i krukan för ett piggt och unikt uttryck!

Färgglada pelargoner i amplar

Har du svårt att skiljas från vissa favoritsaker? Med lite färg kan gamla matlagningsgrytor göras om till färgglada amplar med gott om plats för pelargonerna att växa i. Se till att dina växter får tillräckligt med solljus när du väljer plats.

Allt du behöver är en gammal matlagningsgryta, gärna med handtag, färg och kraftig tråd eller kedjor. Välj mellan att plantera upprättväxande eller hängande pelargoner beroende på utrymme. Vid samplantering med andra växter, välj växter med likande skötselkrav som pelargonerna.  Att borra några hål i botten på kärlet är en god idé, för att undvika att vatten blir stående i krukan.

 

Fler tips och idéer om pelargoner hittar du på Blomsterfrämjandets och Pelargonium for Europes hemsidor.

 

 

Text och bild – Blomsterfrämjandet och Pelargonium for Europe

Visited 11 times, 1 visit(s) today