Du i Fokus
Hem & Inredning

Trendspaning från Marbodal: Fem kökstrender 2021

skriv ut

Marbodal presenterar nu sin trendspaning och de viktigaste kökstrenderna att ha koll på inför 2021. Vi kommer se mer av detaljer i naturmaterial, skandinavisk design, lugnande färgpaletter hämtade från naturen och inredningslösningar anpassade för hemarbete och för att umgås med vänner och familj.

Under 2020 har nog de flesta spenderat mestadels av sin tid hemma. Det mesta vi gör i vardagen, såsom att jobba, laga mat, umgås med familj och ägna tid åt fritid och hobbys har fått inrymmas under samma tak, och i vissa fall, i ett och samma kök. Som en reaktion på detta syns det tydligt i kommande trender framöver.

– Under 2021 kommer inspiration från naturen att vara mycket mer framträdande i köks- och hemmiljöer. Vi tror att fler kommer eftersträva en lugn och harmonisk känsla i hemmet och i sina kök. Vi kommer vi se fler kök och köksmiljöer i lugnande jordnära färger, såsom varm beige, greige och nedtonade, dämpande gröna kulörer. Naturliga och hållbara material blir självklara element i köksdesign med t ex bänkskivor i natursten och robusta hantverksdetaljer i trä, säger Herman Persson, Design Director på Nobia – Marbodals moderbolag.

Fem kökstrender 2021

Färgpaletter i jordnära toner Efter ett år hemma längtar vi till ljusare tider. Under 2021 kommer det bli tydligare att vi kliver in i ett lite mer färgglatt årtionde. Under året kommer framförallt färgpaletter hämtade från naturen att ta mer plats i hemmen. Marbodal kunde redan under 2020 se ett uppsving av färg i svenskarnas hem då försäljningen av gröna och sandiga toner ökade markant. Statistik visar att 4 av 10 valde den gröna kulören Tall från serien Jordnära till sina köksluckor. Även om färg får en mer framträdande roll kommer det vita köket bestå men i brutna, varma vita nyanser.

Naturen flyttar in Vi vill inte bara omges av vackra jordnära toner utan även material som går att hitta i naturen. Detaljer i trä och bänkskivor i hållbara material som marmor eller sten kommer fler välja till sina kök och hem. Gröna växter och robust hantverk, som till exempel keramik i rostfärgad terracotta, förstärker det genuina intrycket och inger en varm känsla.

Rumsavdelare för hemarbete Under 2020 flyttade kontoret in i hemmet på ett helt nytt sätt än innan och för många har köket varit den plats där möten och jobb avhandlas. Allt fler kommer jobba hemifrån även i fortsättningen. 53 procent av de som inte jobbat hemifrån tidigare planerar nu att göra det mer i framtiden, enligt en undersökning från Accenture. För att skapa arbetsro i hemmet är en av de stora trenderna 2021 att dela upp ett stort rum med öppen planlösning i olika zoner. Med rumsavdelare i form av en glasvägg, en hylla eller varför inte olika texturer på material som markörer, kan man få sitt avskilda utrymme. Ett utrymme som kan anpassas efter funktion, behov och personlig stil.

Cocooning – med längtan efter trygghet och komfort – En inredningstrend som återspeglar kopplingen till välmående och hälsa är “cocooning”. Vi har under året spenderat mer tid hemma och komfort, avslappning och trygghet i hemmet har blivit allt viktigare. Under året kommer vi därför se mer av inredning i naturliga material, färger och former som inger just de känslorna. Just nu längtar även många efter riktigt social kontakt och samhörighet i en avslappnande och trygg miljö. Med “social cocooning” inreder och anpassar vi för att kunna umgås med familj och vänner och spendera tid tillsammans i hemmet snarare än att gå ut och äta på restaurang. Köket blir ett centrum för att både äta och umgås.

Skandinavisk design – En genomgående trend under 2021 är skandinavisk design. I och med att den är elegant i sin minimalism får den en given plats i hemmet framöver. Stilen präglas av mjuka färgpaletter, hållbara naturmaterial, rena linjer med naturinspirerade former och unika detaljer som bryter av. Exempelvis står Marbodals kök Arkitekt Plus Ek rätt i tiden med sitt levande naturmaterial och sina rena harmoniska linjer.

 

Text och bild – Marbodal

Visited 3 times, 1 visit(s) today