Du i Fokus
Hem & Inredning

Paradisverkstaden – Kunglig Hovleverantör

skriv ut
Paradisverkstaden är en familjedrivet företag som formger och tillverkar sin keramik i verkstaden och ateljén på Öland. Efter utbildning och praktik i Frankrike och Danmark startade Olof och Eva Paradisverkstaden 1975. Redan från början var formspråket speciellt med sina falser, kulor och inåtvända kanter. På åttiotalet gjordes hitserierna “Blå och Rosa blom” och Slottskrukan för Slottsbodarna. 1986 utnämndes Paradisverkstaden till Kunglig Hovleverentör.

Olof drejade fågelbord, ljusträd och pelarfat i flera våningar som Eva utsmyckade i relief. I takt med efterfrågan ökade lades delar av drejningen ut, dvs. rågodstillverkningen, på keramiker på Gotland. Senare kom den att hamna i en liten verkstad i närheten av Gdansk, Polen, på grund av bristen på yrkesdrejare här och den goda hantverksskickligheten där.

Under åren har färgskalan och mönstren skiftat. Samarbetet med Hanna och Moa Paradis har lett till några av Paradisverkstandens mest sålda produkter. I den servisen Krasse/Fantasi möts Evas måleri med Hannahs former och Moas linjer. Båda döttrarna arbetar på senare år med formgivningen och är ansvariga för bla exponering och produktion.

Här är ett litet smakprov på Paradisverkstadens fina hantverk.

paradisverkstaden_aw_0311 paradisverkstaden_aw_0416 paradisverkstaden_aw_0562

Bilder – paradisverkstaden, text – Marlene Rindå

Visited 19 times, 1 visit(s) today