Du i Fokus
DryckMat & Dryck

Veuve Clicquot Vintage 2008 – bubbel med klass

skriv ut
Veuve Clicquot Vintage champagneglasGillar du lyxiga bubblor? Då kommer du att gilla Veuve Clicquot Vintage 2008 som lanserades i juni. Källarmästare Dominique Demarville har tagit fram Vintage 2008, vars innehåll presenteras som “komplex på ett diskret och modernt sätt med en kombination av kraft, fräschör och finess”.

Det som utmärker den nya utgåvan är att man på Dominique Demarville´s initiativ låta fem procent lagras på ekfat, vilket inte gjorts sedan 60-talet då stålfaten infördes. Källarmästaren Dominique har själv, för första gången, lett hela tillverkningsprocessen från början till slut. Lagringen på ekfaten har gett vintagechampagnen en smak av vanilj, trä och rostade aromer. De goda väderförhållandena 2008 gjorde att druvorna höll en hög kvalitet med en balanserad nivå av mognad och fin syra. Veuve Clicquot Vintage 2008 består av 61% pinot noir, 34% chardonnay och 5% meunier.

Han har imponerats över de tidigare årgångsvinerna och samtidigt funderat på hur de kunde nå ytterligare en dimension. En av företrädarna använde sig av ekfat fram till 60-talet då vinhuset började använda rostfritt stål för lagring. Stålet gav ett klarare vin, men eken gjorde smaken rund. Genom att kombinera de olika lagringssätten har man fått fram ett spännande vin.

Veuve Clicquot Vintage 2008

Veuve Clicquot Vintage 2008 har en doft av citrus, persika och aprikos som går över till varma noter av bakverk, vilket ger ett både fräscht och fylligt intryck. Smaken är inledningsvis livlig, sedan kraftfull och strukturerad med mineraler. Fruktigheten från citron avrundas med torkade aprikoser och rostade toner. Passar bra till parmesan, rökt ål, vaktel och kalvkött.

I slutet av 2015 lanserades Veuve Clicquot Vintage Rosé 2008. Även den är ett resultat av de goda väderförhållandena och klimatet under 2008 samt att fem procent är ekfatslagrat. Roséchampagnen består huvudsakligen av pinot noir (61%), chardonnay (39%) samt rött vin (14%). Den har en torr och len karaktär med doft av färska röda bär som hallon, jordgubbar och körsbär samt toner av grapefrukt, vanilj och kanel. Passar utmärkt till olika fisk- och skaldjursrätter eller bara som ett bubbligt inslag på festen.

Veuve Clicquot Vintage 2008

Artikelnr: 97722

Pris: 505 kr

Veuve Clicquot Vintage Rosé 2008

Artikelnr: 99725

Pris: 549 kr

Bild – övre: Marlene Rindå Jikita, nedre: pressmaterial, text – Marlene Rindå Jikita

 

Visited 14 times, 1 visit(s) today