Odla tomater och grönsaker med hydroponisk odlingsteknik

skriv ut
Att odla hydroponiskt innebär att man odlar utan jord och istället använder sig av vatten och näring. Det är ett enkelt och snabbt sätt att odla fram exempelvis tomater på. Här ger vi tips och råd på hur man kommer igång med hydroponisk odling så du kan skörda tomater – året runt.

Vad är hydroponisk odling?
Genom hydroponisk odling får växterna kontinuerligt en näringsvätska som,
beroende på hydrosystem, tillsätts manuellt eller automatiskt med hjälp av slangar och pumpar. Växternas rotsystem är i ständig kontakt med vatten och näring, vilket gör att de inte behöver söka efter det på samma sätt som i jord. Detta gör att plantorna blir yteffektiva och växer sig större på kortare tid. Det går utmärkt att odla hydroponiskt både inom- och utomhus.

Ett smart system för hemmaodlaren
Hydroponisk odling är perfekt för dig som tycker om att odla hemma – på balkongen eller som ett komplement till ditt trädgårdsland. Den stora fördelen är att det bara krävs några minuter för att komma igång och det behövs inte någon tidigare erfarenhet.

1. Stor skörd snabbt. När du odlar hydroponiskt växer plantorna till sig snabbare och bär frukt på bara några veckor. Skörden blir generös, på en liten yta.

2. Odla olika plantor i samma odling. Vill du ha variation och odla olika typer av grönsaker och kryddväxter kan du göra det i samma odling – utan separerade lådor.

3. Slipp jordspill inomhus. Eftersom hydroponisk odling inte kräver någon jord, slipper du tampas med jordfläckar.

4. Komplettera din trädgårdsodling. Odla hydroponiskt när det saknas plats i trädgårdslandet eller när säsongen går mot sitt slut och det börjar bli höst.

Odlingslåda med startpaket
Det bästa tipset för dig som vill komma igång med hydroponisk odling är att köpa en färdig odlingslåda med tillhörande fröpluggar och korgar, en förpackning där du själv sätter exempelvis tomatfrön samt inkluderad växtnäring. Ställ lådan ljust i ett fönster eller utomhus. Vid behov kan du köpa växtbelysning, vilket är särskilt bra under den mörkare årstiden. Efter några månader är första tomaterna redo att skördas.

Växter som passar bra för den här sortens odling är bla sallat, mangold, kål, tomater, chilifrukter, basilika och persilja.

 

Text och bild – Plantagen