Du i Fokus
Hem & Inredning

Kökstrender för 2022

skriv ut

Vi fortsätter att inspireras av naturens närvaro och lugn, både i materialval och kulörer. Att sätta en personlig prägel på köket blir mer och mer viktigt och då kombinerat med nytta och multi-funktionalitet. Ett hållbart tänk kopplat till köket, både vad gäller material, design och funktion, är en av årets viktigaste och mest genomgående trender.

I Marbodals trendspaning för 2022 ser vi tydligt hur köket blir centrum för hemmet för allt från arbete, umgänge med familj och vänner, till avkoppling och matlagning. Naturen fortsätter att stå i fokus för ett harmoniskt hem. I köket leker vi gärna mer med färger, former och material för en personlig stil som också kan fungera för hemmakontoret.

– Vi ser att människor spenderar mer tid i köket än tidigare och det får ta allt större plats i våra liv. I 2022 är det fokus på ett personligt och hållbart kök, med olika funktioner och stil. Variation på material i olika kombinationer och färger. Det får gärna vara natursten som bryter av till ett stilfullt klassiskt vitt kök med en lekfullhet i både färg och material, säger Jessica Fryklund, inredningsarkitekt på Marbodal.

Marbodal listar 5 trender för 2022:

Hållbarhet är en självklarhet
Enligt en undersökning gjord av Marbodal/Nobia Svenska Kök, uppger cirka 60% att de är mer villiga att köpa produkter begagnat än för 5 år sedan, och man prioriterar kvalitet före kvantitet. I takt med den växande klimatfrågan efterfrågar konsumenter i allt högre grad information om processer och hållbara materialval, och ser det allt mer som en del av designen. När vi uppdaterar vårt kök under 2022 kommer det ske på ett mer medvetet sätt. En del kanske endast förnyar det som verkligen behövs, byter ut exempelvis luckor och handtag medan köksstommen får vara kvar.

Hybridköket följer med in i 2022
Kökets ytor får gärna ha flera funktioner. Vårt hem kommer fortsatt agera kontor och även om vi har sett spår av detta under årets gång kommer vi se mer av hybridytor i hemmet under 2022. Frukostbordet är en plats för såväl avkoppling som det är kontorsyta. När vårt hem också blir vår arbetsplats söker vi gärna tysta, energieffektiva produkter och vitvaror med mer återhållsam design.

Personliga kombinationer
Vårt hem blir alltmer en symbol får vår personlighet, smak och stil. Att kombinera olika material och texturer är ett bra sätt att skapa ett unikt hem, där din personliga stil får komma till liv. Under 2022 vågar vi kombinera mer lekfullt och bryta av med olika färger, former och material.

Karaktäristisk minimalism
Samtidigt som naturen fortsatt förblir en viktig del av kökets autenticitet och harmoni får även minimalismen återvända under 2022. Det vita köket balanseras med andra avskalade färger och samsas med varma träfiber och bänkytor i sten. Efter en längre tid i hemmakontoret vill vi inte längre ha ett överflöd av saker, utan vi investerar gärna i färre produkter med lång livslängd och fler användningsområden, i sin enkelhet.

Våga mer färg
Jordnära kulörer, olika nyanser av beige och krämvit fortsätter att bidra till en rogivande känsla i våra hem. Under nästa år spår Marbodal att fler kommer våga vara mer uttrycksfulla med hjälp av färg. Fokus ligger på hållbara färger med lång livslängd som kan lyfta upp och bidra till hemtrevnad. Ett tips är att använda djupare nyanser av samma kulör med mjuka övergångar till ljusare eller mörkare toner.

Text och bild – Pressmaterial
Visited 3 times, 1 visit(s) today