Du i Fokus
Hem & Inredning

Höstens trendigaste inomhusväxter

skriv ut
Gröna lättskötta växter fortsätter att ligga i topp när svenskarna väljer inomhusväxter till sina hem. Oavsett vilken sort är gröna växter slående vackra och det finns ett brett utbud av lättskötta växter att välja mellan. Plantagen tipsar om höstens trendigaste inomhusväxter, gröna krukväxter som skapar en behaglig och harmonisk inomhusmiljö.

Enligt Plantagens rapport Växttrender 2021 ska det vara grönt och lättskött om svenskarna själva får välja. 62% vill ha gröna lättskötta växter inomhus och med Plantagens stora utbud av inomhusväxter är det möjligt att dekorera alla rum med allt från miniväxter till stora växter med härliga blad. Nedan listar Plantagen fem lättskötta favoriter som skapar en frodig och grön atmosfär i hemmet.

Monstera

Att monstera blivit en av Plantagens mest populära inomhusväxter är enkelt att förstå. Den storbladiga växten är både dekorativ och enkel att sköta om. Här behövs inga gröna fingrar eller avancerade skötselråd för att lyckas. Monstera trivs i mycket solljus men inte direkt i den varma eftermiddagssolen. Den vill gärna ha mycket fukt så du kan med fördel spraya på växtens blad, men du behöver inte vattna förrän när jorden känns torr.

Kaktus

Kaktusen är skapt för att överleva mot alla odds – anpassad för att överleva under extrema levnadsförhållanden. Taggarna finns till för att skydda kaktusen, bland annat från djur som vill åt dess vattendepåer som kaktusen lagrar i sin stam. De trivs bäst i ca 35 grader men kan både stå svalare och varmare också. Vattna ca två gånger i månaden och placera kaktusen i en kruka med dräneringshål så inte jorden blir övervattnad.

Elefantöra

Denna växt hör verkligen till den skaran av växter som klarar sig utan några större omständigheter eller något större engagemang. För att få elefantörat att trivas kan du gott placera den i ett halvljust läge med en temperatur om minst 5 °C, utan att den står i ett direkt solljus. Med mindre ljus får den nämligen större blad.

Dracenaväxter

Dracena är en lättskött växtsort som finns i närmare femtio olika varianter i vilt tillstånd. Den härstammar från Afrikaregionen men finns även på andra platser. I Sverige har den kommit att bli en av de mest populära krukväxterna. Vattna växten relativt sparsamt och placera inte dracenan i direkt solljus.

Garderobsblomma

Det finns en mycket enkel förklaring till varför den här krukväxten har namnet garderobsblomma. Zamiakalla, som den egentligen heter, är en otroligt tålig växt som överlever även i de mest ljusskygga av miljöer, vilket betyder att det inte krävs mycket för att den ska hålla sig fräsch och fin. Ställ gärna växten i varmare än 15 grader och ge den inte för mycket vatten, men placering spelar ingen roll om den står i fönster eller ett rum utan något fönster alls.

 

Text och bild – Plantagen

 

Visited 3 times, 1 visit(s) today