Cyklamen – klassisk krukväxt som trivs både ute och inne

skriv ut
Cyklamen är en i naturen vårblommande växt som genom förädling och drivning blivit en klassisk krukväxt på hösten. Cyklamen har använts som krukväxt länge och tillhör definitivt den kategori krukväxter som vi numera benämner mormors- eller tantblommor.

Cyklamen växer vild i hela Medelhavsområdet och i alperna, förr kallades den också alpviol. Cyklamen har funnits som krukväxt i över hundra år och genomgått många förädlingar under åren. Nya färger, storlekar och former på blommorna, doftande och minivarianter har lanserats.

Skötsel

Oavsett förädlingar har alla cyklamen i stort sett samma krav på skötsel. De vill stå ljust och svalt. Knölen vill inte blir blöt, så vattna gärna nerifrån genom att hälla vatten på fatet eller i ytterkrukan. Vissna blommor ska inte skäras av, utan dras loss med ett ryck så att hela stjälken lossnar vid rotknölen. Risken är annars att omgivande knoppar och bladskaft ruttnar.

Fungerar utmärkt utomhus

Trots otaliga förädlingar är det svårt att få fram cyklamen som trivs riktigt bra i moderna hem som ofta är alltför varma och torra. Lyckas du inte med dina cyklamen inne behöver du inte misströsta, cyklamen trivs alldeles ypperligt att använda i planteringar utomhus. Växten klarar ett par minusgrader på hösten men övervintrar inte. Cyklamen trivs mycket bra i entrékrukan eller balkonglådan, och är fin både i samplanteringar och att använda för sig själv. Ett inglasat uterum är också en utmärkt växtplats.

Bukett

Många moderna cyklamen är otroligt rikblommande. Plocka gärna en liten bukett och sätt i en vas. Resultatet är bedårande! Glöm inte att stoppa ner näsan och dofta, flera sorter har en ljuvlig doft.

 

 

Text och bild – Pressmaterial