Du i Fokus
Hem & Inredning

Climbing Canibo – Årets favoritros 2023

skriv ut

Drömmer du om en pergola inramad av generöst blommande rosa klätterrosor? Då är sorten ’Climbing Canibo’ perfekt. Blomsterlandets favoritros 2023.

Varje år utser Blomsterlandet en favoritros. I år har valdes en storblommig klätterros som blommar nästan oavbrutet med varmt ljusrosa flor från slutet av juni och långt in på hösten. Den är vacker att låta växa mot en vägg, mur eller pergola och doftar svagt av hallon. Låt oss presentera ’Climbing Canibo’, även känd under namnet ’Climbing Bonica’.

– Vi vill att våra kunder ska lyckas med sin rosodling. När vi utser årets favoritros väger vi självklart in att den ska vara vacker men också att den går att odla i minst till zon 4 – helst även ännu längre norrut – och att den är frisk och motståndskraftig, säger Martin Åberg som är inköpsansvarig för trädgårdsväxter på Blomsterlandet.

’Climbing Canibo’ är frisk och har god motståndskraft mot svampsjukdomar.

FAKTA ’CLIMBING CANIBO’:
Vetenskapligt namn: Rosa (Storblommiga Klätterros-Gruppen) ‘Climbing Canibo’
Växtsätt: Brett upprättväxande, klättrande
Höjd: 2-2,5 meter
Blomningstid: juni-oktober
Odlingszon: zon 1-5

PLANTERING
Välj ett soligt läge och gräv en grop som är cirka 40-50 cm bred och lika djup. Blanda den befintliga jorden med rosjord. Rosor trivs i väldränerad och näringsrik jord, gärna lerhaltig.

Placera rosen så att förädlingsstället (knölen som sitter ovanför rötterna på stammen) hamnar cirka 10 cm under jordytan. Fyll på med den uppblandande jorden runt om så att plantan står stadigt. Vattna ordentligt och fyll eventuellt på med mer jord vid behov.

’Climbing Canibo’ behöver, som namnet antyder något att klättra på så se till att växtplatsen är vid en vägg med en rejäl spaljé, ett plank eller vid en pergola.

SKÖTSEL
Håll jorden fuktig första året med jämn vattning. Blir det torrperioder följande år är det bra om du stödvattnar. Håll området kring rosen fritt från ogräs för att underlätta etableringen. Den nyplanterade rosen behöver inte gödslas första året. Sedan kan du gödsla två gånger om året med rosgödsel – en gång i april och andra gången i juni när blomningen kommit i gång.

Klätterrosor är enkla – du kan vänta med beskärningen ett par år efter plantering. Därefter räcker det att du putsar till rosen genom att ta bort skadade och döda grenar. Du kan också ta bort de äldsta grenarna då och då för att föryngra plantan, och korta in skott som ger sig i väg för långt. Beskärningen sker på våren, när risken för hårda frostnätter är över.

Vintertäck din klätterros. Grenarna som befinner sig högt över marken kan vara extra utsatta för kylan, och har du möjlighet är det inte fel att svepa in dem i någon form av säckväv eller fiberduk. Täck även nedersta delen av din ros med exempelvis granris. När jorden värms av den starka solen på vårvintern kan rosen vara lite extra känslig

Lista över Blomsterlandets favoritrosor tidigare år:

  • 2022 Modern buskros ARTEMIS
  • 2021 Wichuranaros ’New Dawn’
  • 2020 Floribundaros LEONARDO DA VINCI
  • 2019 Tehybridros NOSTALGIE
  • 2018 Tehybridros CHANDOS BEAUTY

Text och bild – Blomsterlandet

Visited 25 times, 1 visit(s) today