Du i Fokus
Hälsa & Motion

Vänd dig mot solen!

skriv ut
Kylan drar sig undan, solen kommer tillbaka och man ser hur folk lever upp och vänder sitt ansikte mot solen. Kanske är det kroppen som känner att vi behöver de där strålarna, för det är faktiskt precis det vi ska göra. Det är nämligen först i mars som kroppen kan bilda D-vitamin igen från solens strålar. D-vitamin som kroppen så väl behöver.

Dennis Larsson, professor i biomedicin vid Högskolan i Skövde, har forskat inom området D-vitamin sedan 1994 och understryker vikten av att få i sig D-vitamin året om för att må bra och för att förebygga sjukdomar. Enligt honom kan vi som bor på nordligare breddgrader inte bilda vitamin D på ett naturligt sätt under vintern. Solen står nämligen så pass lågt under vinterhalvåret att UVB-ljuset inte når fram till oss under perioden oktober till mars. Däremot kan man se till att få i sig tillräckligt med D-vitamin på andra sätt under resten av året. Man kan bla äta fet fisk som lax, makrill och sill och mejeriprodukter som berikats – t.ex. mellanmjölk och lättmjölk. Kosttillskott kan också vara ett bra alternativ mellan oktober och mars.

Vi behöver D-vitamin för att kroppen ska kunna styra kalciumbalansen och för att förebygga sjukdomar som depression och benskörhet. Det finns också en tydlig koppling mellan D-vitaminbrist och prostatacancer: Män med mörkare pigmentfärg som bor på det norra halvklotet löper en högre risk att drabbas av prostatacancer på grund av nedsatt D-vitaminbildning, då perioden av sämre D-vitaminbildning blir längre för den gruppen män. Detta forskar Dennis Larsson just nu om, för att hitta nya behandlingsformer särskilt för behandlingen av prostatacancer, bröstcancer och koloncancer.

Tips från professor Dennis Larsson för att få i sig D-vitamin året om:

  • Fysisk aktivitet – gå gärna ut och promenera 30 minuter på dagen, runt lunchtid är bra, använd solskydd sommartid
  • Var noga med dina råvaror i den mån det går och ät fet fisk regelbundet
  • Ät kosttillskott under vinterhalvåret, mellan oktober och mars.

Bild och text – Marlene Rindå Jikita

Visited 7 times, 1 visit(s) today