Du i Fokus
Hälsa & Motion

Speedhiking

skriv ut
Har ni tagit fram vandringsskorna igen? Varför inte höja pulsen och vidga era vyer genom att testa speedhiking? Det är ett mellanting mellan lugn vandring och intensiv traillöpning – perfekt för att öka tempot och träningskänslan.

Det handlar om vandring i högt tempo, snabbare än den klassiska familjevandringen men inte lika intensivt som trail, och ger sportigare inriktning på era utflykter. Lämplig takt är lite långsammare än joggningtempo. Hastighet ändras utifrån kupering och underlag. I uppförsbackar anstränger man sig för att komma upp i bra tempo och i nedförsbackar njuter man av en härlig fart.

Det är fjällterräng som gäller för dem som utövar speedhiking. För att träna eller för att komma igång med sporten i början av våren kan man börja öka tempot när man promenerar i en kuperad eller något bergig terräng.

Man bör börja med en halvdagstur och sedan öka till en hel dag. Allt eftersom kan ansträngningen öka lite i taget och man kan välja lite svårare leder. Genom att göra det ökar man sin nivå samtidigt som man blir smidigare och förbättrar sin kondition. Varför inte utöva speed hiking i grupp?

Genom att använda rätt utrustning kan man röra sig snabbt och smidigt, så vandra lätt! Till skillnad från vanlig vandringsutrustning kännetecknas speedhiking-utrustning av att den är lätt. Skorna är av stor vikt för säkerheten. Modeller för speedhiking är robusta, lätta och flexibla. På så sätt håller de väl, ger god fotrullning och skapar en vilja att öka farten.

En lätt ryggsäck, med en nedre kompressionsrem som håller vikten nära kroppen för att sitta stadigt är lämpligt och gärna en ryggsäck med vätskesystem. Satsa gärna på jackor med tyg som andas och som har blixtlås som gör att man kan anpassa ventilationen efter ansträngning och miljö (sol, skugga, vind, etc.). För att avlasta benen finns vandringsstavar av karbon.

Ladda gärna ner den smarta vandringsappen Quechua Tracking (finns för Android) för att ta vandringen ännu ett steg längre.

Bild – pressmaterial, text – Marlene Rindå Jikita

Visited 37 times, 1 visit(s) today