Du i Fokus
Hälsa & Motion

När gjorde du ett hälsotest senast?

skriv ut
Visste du att över 1 miljon svenskar går med sjukdomar, brister eller höga risker för framtida sjukdomar utan att veta om det? Att hypotyreos,underfungerande sköldkörtel, är 5–10 gånger vanligare hos kvinnor än hos män och att uppskattningsvis ca 300 000 kvinnor är drabbade. Och att prostatacancer kan upptäckas med ett enkelt blodprov.

Det är väldigt mycket man kan upptäcka med ett enkelt blodprov och nu kan man göra det väldigt enkelt för sig. Gör vi som vi alltid har gjort så ringer vi vår vårdcentral, får en tid för läkarbesök och kommer till vårdcentralen för att träffa läkaren som skickar oss för blodtester och sen får vi komma tillbaka till läkaren igen för att få svaren. I bästa fall har läkaren beställt många olika prover, men i de flesta fall rör det sig bara om de allra vanligaste.

Nu kan man istället använda sig av Werlabs tjänster. Man letar upp närmaste provtagningsställe som samarbetar med Werlabs, beställer stort-, litet- eller mellantest och går sedan och lämnar blodprovet. Redan inom något dygn börjar de första svaren att trilla in på min personliga sida på Werlabs och när alla svaren finns där kommer ett mail och då finns även en kommentar från en läkare till provsvaren.

Provsvaren visar allt man behöver veta och man ser direkt om man behöver uppsöka sin läkare för vidare utredning. Med tanke på att nära var fjärde kvinna i fertil ålder har järnbrist och 7–8 procent har blodbrist på grund av järnbristen utan att veta om det, kan det vara en god idé att kolla upp sig lite då och då.

Just nu är många trötta och det kan bero på mörkret, men även brist av D-vitamin som bland annat är förenat med ökad risk för demenssjukdom, benskörhet, trötthet, depressiva symptom. Var det länge sedan man kollade sin hälsa, kanske detta kan vara ett enkelt alternativ?

Bild och text – Marlene Rindå

Visited 9 times, 1 visit(s) today