Du i Fokus
Böcker

Tony Irving in på bara skinnet

skriv ut
Life love passion Tony Irving

Utan ”life” finns varken Love eller Passion. Utan ”love” finns inte Life eller Passion. Utan ”Passion” finns inte Life eller Love. Det här sa Tony Irving när han föreläste om sitt liv och sin bok för en tid sedan. För en oinvigd kan det låta lite flummigt, men när man läst boken förstår man hur han menar.

Life, Love and Passion är Tony Irvings nakna berättelse om livet innan han blev en av våra mest välkända nöjesprofiler. I boken berättar han hur han tappade fotfästet i relationen till sig själv och de han älskade, om den smärtsamma resan genom två äktenskap med två olika kvinnor, om konflikterna, självdestruktiviteten och våndan över att inte hitta sig själv. När kändisskapets fantasivärld ligger öppen blir sökandet efter en egen identitet än mer komplicerat. Han ville ju bara passa in.

Många har lärt känna honom som en kaxig profil, men här berättar han ärligt och utelämnande om sin relation till föräldrarna, till kvinnorna och männen han har älskat, sin egen bräckliga självkänsla, de skönhetsoperationer som tillsammans kostade honom nära en halv miljon kronor och den ekonomiska krisen. Tony Irvings bok är en gripande skildring av en man som aldrig har slutat jaga det perfekta, men som insåg att man kan förlora sig själv på vägen.

Det är en naken Tony vi får lära känna, en helt annan person än den som är på omslaget till boken. Just den bilden kallar han själv fejk och säger att han just precis där mådde som sämst. Det man ser är en snygg och välvårdad man som suger in kameran med blicken. En man på toppen av sitt liv, inte på botten. Det var i samband med de sista skönhetsingreppen som han började ifrågasätta sitt liv och på riktigt undra vad han höll på med. Han vågade se sig själv med andras ögon och tog hjälp av både vänner och terapi för att bli den person han vill vara. Inte den dryga och otrevliga person han sett, som sårat väldigt många människor. Men han gick fel ganska många gånger på vägen.

Han har testat olika droger, men den som var starkast och svårast att ta sig ur var drogen som kallas ”uppmärksamhet”. Han var så beroende av uppmärksamheten och strålkastarljuset att han kunde göra precis vad som helst, för vem som helst. Något han förmodligen har gemensamt med väldigt många, men som få erkänner för sig själva.

Boken är otroligt utelämnande och en riktig bladvändare. Som läsare förfasas man över synen på homosexuella och man känner den smärta Tony hade under sin uppväxt som annorlunda i en liten stad. Man känner också han frustration och sorgen över alla misslyckanden, hans känslor kryper liksom under skinnet på en. För det är många olika känslor som kommer fram, det är ett högst personligt porträtt med längtan, sorg, kris, svek, rädsla, kärlek och framgång. Lika mycket som man känner hans förtvivlan, känner man senare den stora kärleken när Alex kommer in i hans liv.

För idag mår Tony Irving bra! Hans liv är fortfarande hektiskt, men det är inte längre kaotiskt. Han har en trygg punkt och han har försonats med sin familj. Idag kan han trivas med att sitta på en parkbänk och bara vara, han är inte längre beroende av uppmärksamheten och rampljuset.

Det här är berättelsen om Tony Irvings liv, kärlek och passion – det som formade honom till den person han är idag, från en liten kille som fick höra att han var onormal och sinnessjuk till en trygg och tolerant och varm man, långt från den skräckinjagande domaren i ’Lets Dance’.

Detta är en bok som alla borde läsa och verkligen ta till sig av. En naken berättelse, berättad rakt upp och ner. Starkt och berörande. Han hade allt! Men saknade egenvärde och självrespekt.

Bilder och text – Marlene Rindå Jikita

Visited 12 times, 1 visit(s) today