Du i Fokus
Resor

Nyår i New York

skriv ut
New yoork new year ball drop eventMånga väljer att fira nyår utomlands och då är det New York som lockar mest när det gäller storstäder. 5 av 10 (53 procent) av de 5495 svarande (Vingresors enkät) skulle gärna fira in det nya året utomlands. De främsta anledningarna till att man vill fira utomlands är för att få en bra start på det nya året (54 procent) samt för att det är spännande att testa en ny form av nyårsfirande (28 procent).

På andra plats kommer London och sedan Barcelona. Många vill också fira nyår på ett sol- och badresmål, d e populäraste destinationerna är Kanarieöarna och Thailand.

Som turist i New York finns det massor att se, göra och uppleva. Kanske vill man leta upp sina rötter och besöka Ellis Island där våra förfäder klev iland när de först kom till det stora landet. Amerika, som skulle uppfylla alla deras drömmar. På Ellis Iland står en mänga tavlor med namnet på alla dem som kom med båtarna från olika länder. Här finns också Frihetsgudinnan, symbolen för friheten som alla hoppades på.

Central Park är stadens lunga och platsen för motion, umgänge och avkoppling. Här finns skridskobana, John Lennons minnesplats och möjlighet att rida runt parken.

Ett besök högst upp i Empire State Building är nästan obligatoriskt. Kön kan vara lång, men är värd att stå i. De brukar gå lite snabbare tidig på morgonen och senare på kvällen. Försök att ha lite koll på vädret och välj en klar dag för besöket, då får man en fantastisk utsikt över hela Manhattan.

One World Observatory öppnade i maj 2015. Missa inte denna utsiktsplats under ditt besök i New York. Hissen upp tar dig till våning 102 på under 60 sekunder. Utsiktsplatsen är på våning 100 och här har du en fantastisk panoramautsikt över New York.

Just nyår i New York är en total upplevelse av storslagenhet. Allt ska vara så glatt, färgrikt och överraskande som det bara går. Att fira tolvslaget i närheten av Times Square är något många vill göra åtminstone en gång i livet. Musiken spelar, fyrverkerier exploderar och konfetti regnar över hela Times Square. Alla viftar med ballonger för att fira starten på det nya året. Den stora bollen med alla sina lampor slocknar för en stund för att sedan lysa upp i ljus med siffror för det nya året. En tradition sedan 1907

New York har dessutom mängder med förstklassiga restauranger, intressanta museer, vacker arkitektur och spännande statsdelar. Det är enkelt att ta sig fram både per fot och med tunnelbana. Gatornas system gör det enkelt att hitta och lokalisera sig.

Den som tycker om teater har förstås kommit till himlen! Ett besök på någon av alla de teatrar som finns är svårt att låta bli och väl värt pengarna. Det finns små teaterkiosker som erbjuder sistaminutenbiljetter varje eftermiddag. Kan vara värt ett försök om man har en oplanerad kväll.

New York kräver ofta mer än ett besök. Första gången insuper man atmosfären och skyndar sig igenom alla ”måsten”. På flyget hem summerar man resan och konstaterar att man bara måste komma tillbaka! New York har något för alla!

11578-aerial-view-of-the-statue-of-liberty-monument-on-liberty-island-pvNew york, skyview bridge new yorkBroadway New York

 

Bilder – pressmaterial, text – Marlene Rindå Jikita

 

Visited 17 times, 1 visit(s) today