Du i Fokus
Hälsa & Motion

Malignt Melanom – koll på prickarna

skriv ut
Alla har vi hört talas om Malignt Melanom, en del är duktiga och har koll. Andra stoppar huvudet i sanden och låtsas som det regnar… man vill helt enkelt inte veta. Malignt melanom är den allvarligaste formen av hudcancer och drabbar ca 3500 personer om året. Första symtom är ofta ett födelsesmärke som förändrats. Ju tidigare man ser det, desto bättre förstås. Sen finns det även Skivepitelcancer och Basallcellscancer sk basaliom. Skivepitelcancer är den form som ökar mest medan Basalcellscancer är den vanligaste.

Nu har Apoteket Hjärtat en tjänst på en del av sina apotek där man kan få sina födelsemärken kollade. Nu kan alltså fler enkelt få hjälp med en läkarbedömning – utan tidsbokning. Syftet är att öka möjligheten till tidig upptäckt och behandling av eventuell hudcancer.

Ingen tidsbokning behövs alltså, utan det är drop in gäller. Apoteksmedarbetarna tar med hjälp av en scanner bilder av misstänkta födelsemärken som sedan analyseras av erfarna hudläkare från ScreenCancer. Sedan får man vänta några dagar på provsvaret. En födelsemärkeskontroll kostar 350 kronor av ett märke, vill man kolla upp fler så kostar varje efterföljande 150 kr styck.

Lite kan du göra själv hemma. Börja med att stämma av mot ABCDE. Hittar du något misstänkt, så ta modet till dig att kolla upp det.

  • A. Assymetri – oregelbundenhet i ett eller två plan?
  • B. Borders – hur ser kanten ut, jämn eller ojämn?
  • C. Colour – hur ser färgen ut?
  • D. Diameter – är märket 6 mm eller större?
  • E. Evolution – har märket ändrat sig under de senaste månaderna, ser det annorlunda ut jämfört med dina övriga födelsemärken?

Självklart ska du vara försiktig i solen. Smörj in dig (och övrig familjen och vännerna) och undvika den allra starkaste solen mitt på dagen. Använd solhatt och solglasögon och sitt gärna under ett parasoll. När det gäller solkräm så behöver den smörjas in flera gånger under dagen och i ett tjockare lager än man tror. Läs på flaskan!

Bild – pressmaterial, text – Marlene Rindå

Visited 15 times, 1 visit(s) today