Du i Fokus
Hälsa & MotionUpplevelser

Jubileumsvasan – lång dags färd mot målet i Mora

skriv ut
Idag går Vasaloppet av stapeln. Det vanliga alltså… annat var det för några veckor sedan när ett hundratal åkare stod på startlinjen och skulle åka de nio milen i tidsenlig utrustning. Jubileumsvasan är hyllningsloppet till pionjärerna som drog igång och genomförde det första loppet för 100 år sedan. Det skulle bli en lång dag.

Det var en minusgrad och lite mulet när starten i Jubileumsvasan gick i Sälen, klockan 07.04 på lördagsmorgonen. Det var då exakt 36 490 dagar och en timme efter att starten gick i det allra första Vasaloppet den 19 mars 1922. Först i mål 1922 var Ernst Alm, och först i mål 2022 var Erik Wikström från Sjömarken i Västergötland. Men många hade det tufft i spåret.

Alla deltagare åkte i tidsenlig klädsel och utrustning anno 1922. 130 av 139 anmälda deltagare kom till start och den trefaldige Vasaloppssegraren Daniel Tynell menade minuterna före start i Sälen:
– Jag hade bättre koll på vad som väntade när jag åkte Vasaloppet på riktigt, väldigt bra koll jämfört med nu. Men jag är väl lite naiv och tuffar väl på så får vi se hur det går. Det ska bli ett fantastiskt härligt äventyr och att i den andan få hylla pionjärerna som gjorde detta för 100 år sedan.

Åkarna guidades i början av marschaller i mörkret. En av de sista ned mot bron över Västerdalälven var TV-profilen Stephan Wilson som menade att detta var något han skulle berätta för barn och barnbarn.

Det fanns dock några som satte mera fart i Jubileumsvasan 2022: Erik Wickström var först till Smågan. Minuten efter anlände den olympiske guldmedaljören Anders Södergren. Något senare kom världscupvinnaren Mathias Fredriksson som tyckte det gick lättare än väntat. Han hade dock drabbats av en trasig stavrem på sin bambustav. Men han skulle snart få en fin medvind i ryggen.

Till skillnad från 1922, då ingen kvinna anmälde sig till Vasaloppet så fanns hela 37 kvinnor i startlistan för Jubileumsvasan. Sofia Lind, Vasaloppets mesta segrare genom tiderna, var första dam till Smågan efter en timme och 22 minuters åkning. Minuten efteråt passerade Catrin Ingvarsson publikleden i Smågan, där stämningen var god.

Matpaus i Mångsbodarna
Den första officiella kontrollen i Jubileumsvasan var dock Mångsbodarna efter omkring 24 km, där en entusiastisk publik på omkring 500 personer – många i 1920-talsklädsel – hade samlats. Funktionärerna hade dukat upp ostsmörgåsar, pannkakor, mjölk, kaffe, ägg och blåbärssoppa på långborden. Först dit, strax före klockan 09.00, var en pigg Erik Wickström, som vallat sina träskidor med tjära. Men han hann dock inte stanna länge vid kontrollen för han visste att Anders Södergren låg en bit längre bak i spåret. Fyra minuter var dock Eriks ledning före Anders Södergren, visade det sig. Erik låg dock 14 minuter före bästa passertid i Mångsbodarna för 100 år sedan.

Av Jubileumsvasans nio mil gick knappt hälften i det nutida Vasaloppsspåret, där det inte var vanliga skidspår utan uppkört till en ”ruff” yta. I övrigt gick spåret alltså i terräng på packad snö. Men också några kilometer i forkörd väg (med häst) i Tennäng.

Efter drygt tre timmar hade hälften av de startande passerat Mångsbodarna. Då närmade sig täten den andra kontrollen, Evertsberg, som också har varit en kontroll i alla Vasalopp sedan 1922. Erik Wickströms passertid i Evertsberg blev 3.37.00, dryga halvtimmen före 1922 års passertid. Marginalen ned till tvåan Anders Södergren var fortfarande nära fyra minuter. Sofia Lind åkte i kjol och kom in till kontrollen till Evertsberg efter 4.45.00 i sällskap med Catrin Ingvarsson, men Catrin stannade dock till där några extra minuter för utrustningsvård.

Lundbäcksbacken, myntad 1981, slapp åkarna i Jubileumsvasan. Banprofilen var lite flackare med andra ord. Istället åkte man norr om Oxbergssjön in mot järnvägsstationen i Oxberg där Erik Wickström, fortfarande lika pigg, kunde stanna och hälsa hem till familjen. I Oxberg var han 46 minuter före 1922 års tid och nio minuter före Anders Södergren. Ernst Alm från Norsjö vann det första Vasaloppet på tiden 7.32.49. Nu var frågan: skulle Erik åka Jubileumsvasan snabbare även än den andra Vasaloppssegraren Oskar Lindberg (också från Norsjö), som vann 1923 på tiden 6.32.41?

Publikleden längs spåret tätnade. Vid målet i Mora hade temperaturen stigit till tre plusgrader, solen tittade fram, och ledaren Erik Wickström hade fortfarande bra fäste men lite sämre glid och kunde vinkande defilera mot mål. De 500 sista meterna gick samma väg som 1922. Förste åkaren möttes nu, precis som då, av en näverlursfanfar från klockstapeln och av flera tusen åskådare.

Först i mål!

Vid klockstapeln fick Erik Wickström också segerkransen av kranskullan Wilma Björkman. Han krossade Ernst Alms segrartid men rådde inte på Oskar Lindbergs tid från 1923. Jubileumsvasans manuella tidtagning klockade Erik Wickströms tid i mål till 6.57.00 (bara hela minuter i loppet).
– Det var otroligt häftigt med alla som hejat och kul att åka, sade Erik Wickström. Det överträffade alla förväntningar. Det var en rolig grej att få vara först i mål. Anders Södergren åkte ifrån mig i första backen, men jag hade bättre glid, vallat med tjära och stearin. Det passar mig att åka långt.

Anders Södergren som blev tvåa, slagen med tio minuter, var desto tröttare i mål och han fick lov att lägga sig ned vid målet för att återhämta sig. 1922 var Vasaloppet ett nationellt skidlopp, men i år fanns flera internationella deltagare. Bäst av dem åkte Tore Stengrundet från Norge som var trea i mål.

Margit Nordin blev 1923 den första kvinnan som åkte Vasaloppet och hennes tid var 10.09.42. Sofia Lind som var första dam i mål i Jubileumsvasan åkte i mål på tiden 8.59.00.

När Erik Wickström gick i mål hade 97 deltagare tagit sig förbi Evertsberg. (Siste man i mål 1922 åkte på 14.11.00 och var då tre timmar efter näste siste man!) Målet i Jubileumsvasan skulle dock ha öppet tills sista deltagare gick i mål.

De tre första herrarna och de tre första damerna uppmärksammades efter målgång. Medaljer delades ut till alla deltagare.

Jubileumsvasan
Först i mål, herrar

1. Erik Wickström, Hestra IF, 6.57.00
2. Anders Södergren, Östersunds Skidlöpareklubb, 7.07.00
3. Tore Stengrundet, Norge, 7.15.00

Först i mål, damer
1. Sofia Lind, Duved, 8.59.00
2. Catrin Ingvarsson, OK Renen, 9.21.00
3. Ingela Gahne, XC Sthlm Ski Club, 9.44.00

Alla resultat (välj Jubileumsvasan under Evenemang):
https://results.vasaloppet.se

Hela Jubileumsvasan gick att följa i vasaloppet.tv tills sista deltagaren kom i mål och det går även att se loppet nu i efterhand.

 

Text och bild – Vasaloppet.se

 

Visited 9 times, 1 visit(s) today