Du i Fokus
Hälsa & Motion

Frys fästingen

skriv ut
Sommar betyder fästingar. Milda vintrar betyder många hungriga fästingar. I år är det väldigt mycket fästingar som kan förpesta livet för oss både genom att betten kliar, men också för att de sprider sjukdomar som kan göra både människor och djur allvarligt sjuka.

Som vanligt är tipsen att bära ljusa kläder, stoppa ner byxorna i strumporna och att kolla igenom kroppen varje kväll. Men om man ändå haft oturen att bli matstation åt ett litet odjur vad gör man då? Tar bort det förstås! Snabbt! Men inte genom att klämma, nypa bort eller dra. Då riskerar du att fästingen spyr in en massa baciller i bettet. För att minska risken att smittas av bla borrelia om man först sprayar fästingen med Atix.

Atix är en frysspray för säker borttagning av fästingar. Fryseffekten dödar fästingen snabbt och får den att släppa taget. Sprayen slår också ut kräkreflexen och minskar därmed riksen för smittspridning. Genom att frysa fästingen underlättas även bortplockning av fästingar från huden eftersom de inte bara förminskar sin suganordning utan även släpper greppet om det “lim” som gör att de kan sitta kvar ordentligt i såret. Spraya och fästingen dör och oskadliggörs omedelbart. Sen kan du enkelt plocka bort odjuret med en fästingplockare eller den pincett som följer med flaskan.

Atix är godkänd för användning på både människor och djur, räcker till ca 40 fästingar och finns att köpa bla apotea.se

Bild och text – Marlene Rindå

Visited 53 times, 1 visit(s) today