Du i Fokus
Hälsa & Motion

Bea Szenfeld designar Rosa Bandet i papper

skriv ut
Oktober och den rosa månaden är här. För sextonde året driver Cancerfonden sin kampanj Rosa Bandet, i år är bandet designat av modedesignern Bea Szenfeld. Hon har  format det som en stege, tillverkat i slitstarkt papper som är hennes signum. 

– Uppdraget att formge årets rosa band gör jag för min mamma och alla andra som drabbas av cancer på ett eller annat sätt. För mig är stegen en symbol för något hoppfullt, en passage från mörker till ljus, säger Bea Szenfeld.

Under oktober månad väljer många att engagera sig i Rosa Bandet-kampanjen. Syftet med kampanjen är att samla in pengar till svensk cancerforskning och att sprida kunskap om cancer. Rosa Bandet-kampanjen genomförs för att bidra till Cancerfondens vision om att besegra cancer. I år, när kampanjen som vanligt genomförs tillsammans med privatpersoner, företag och organisationer, sker det i samarbete med en experimentell designer.

– Vi är stolta över att Bea Szenfeld med sitt kreativa uttryck och med sin personliga erfarenhet av cancer i familjen vill vara med och bidra i årets Rosa Bandet-kampanj, för att färre ska drabbas och fler överleva. Det är bara tillsammans vi kan besegra cancer, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden.

Årets formgivare Bea Szenfeld är känd för sina konstnärliga kreationer i ovanliga material och sammanhang, på gränsen mellan kläder och modern konst. Bea föddes 1972 i Polen, och flyttade som barn till Göteborg. I dag bor hon i Stockholm där hon driver sitt modehus under eget namn. Hennes plagg har burits av artister som Lady Gaga, Björk, Ola Salo, Loreen och Laleh. Tillsammans med Naim Josefi skapade hon kulturminister Alice Bah Kuhnkes omtalade klänning till Nobelfesten 2017.

Tidigare år har Rosa Bandet designats av bla Efva Attling, Alicia Vikander, Camilla Thulin och Lars Wallin bland många andra.

Fakta om bröstcancer i Sverige

* Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen bland kvinnor

* Närmare 8 000 kvinnor får varje år bröstcancer

* Cirka 50 män får årligen bröstcancer

* I dag överlever 8 av 10 kvinnor som drabbas av bröstcancer

* Varje år dör cirka 1 400 kvinnor av spridd bröstcancer

* Medianåldern vid bröstcancerdiagnos är drygt 60 år

Cancerfondens rosa band kostar 40 kronor. Varje band kostar mindre än tre kronor att tillverka, resten går till Cancerfonden och finns att köpa på bla ICA, Apotek Hjärtat, XXL och Lindex.

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita

 

Visited 22 times, 1 visit(s) today