Systrarna från Fjällbacka – ett vackert tidsdokument av Åsa Hellberg
Det har skrivits mängder om de svenskar som byggde sig ett nytt liv i det förlovade landet, men kanske inte så mycket om kvinnorna. Åsa Hellberg fick av en slump redan på mer av sin historia när hon spottade i en burk och skickade iväg sitt dna på test. Nu knyter hon inte bara ihop systrarna Hellbergs fascinerande historia, utan även sin egen.
Det är många som försökt ta reda på sin bakgrund genom att skicka iväg salivprov, men långt ifrån alla får träff. I Åsa Hellbergs fall dök det upp flera släktingar, som kunde berätta om delar av hennes mormors mors historia. Detta var starten till en bokserien om systrarna från Fjällbacka. En berättelse som hon sedan ändrat lite längs vägen, både för att den ska bli mer läsvärd – men också för att inte avslöja för mycket om sin egen familjehistoria. Vad som är ändrat håller hon för sig själv, inte ens hennes förläggare vet alla detaljer.
I den första boken “Inte utan min syster” får vi möta systrarna Anna och Cornelia Hellberg växer upp på en gård utanför Fjällbacka. Familjen är fattig, men trots detta får de yngsta flickorna chansen att utbilda sig till sjuksystrar. I storstaden möts de av en helt ny värld av läkare, kvinnosakskvinnor och fascinerande patienter. De vill bli den nya sortens kvinnor, fast priset de får betala är högt och bara några år senare krossas tillvaron. Cornelia gör valet att leva ogift, medan Anna väljer äktenskap och barn. Olika val som ska ta dem på olika vägar i en hård värld.
I den andra delen “Aldrig ensam” handlar det om systrarna Charlotta, Sigrid och Rut Hellberg. Charlotta och Sigrid ger sig tidigt av till Amerika, medan Rut stannar kvar hemma i Fjällbacka med deras mamma. Även bröderna söker lyckan på andra sidan Atlanten, en av dem överger dessutom en gravid hustru och bannas av dem alla. Charlotta trivs med sitt nya liv och hittar snart den frihet hon drömt om sedan hon var liten. Sigrid däremot gifter sig med en välbärgad man och startar sitt nya liv som maka.
Rut utbildar sig till lärare och tar hand om de mest utsatta barnen i staden, snart blir hon även invald i olika nämnder som ska förändra barnens situation. Barnauktionerna gör henne förtvivlad, och till sist finns ingen annan råd än att ingripa själv. Att hjälpa dem som har det svårt gör det lättare att bära hemligheten hon döljer för omvärlden. När de tre förenas i New York är ingenting som det en gång har varit och katastrofen är skrämmande nära.
I den tredje och avslutande boken, “Det sista kapitlet” är det tvillingsystrarna Hildur och Signes historia som berättas. På gården i Wisconsin ska Hildur och Thomas Hellberg bilda familj och föda upp djur. Framtiden ser oändligt ljus ut. Men tillvaron blir inte så som hon hoppats, Thomas lämnar ofta familjen i långa perioder. I breven hem döljer hon allt som händer i hennes liv och det går bra ända tills systern hälsar på. Signe har fått tjänst som maskinskriverska och husa i Fjällbacka och kämpar mot sina känslor för sonen i den högborgerliga familjen som hon arbetar för. Hjälplös dras hon in i rivaliteten mellan honom och hans bror.
De här kvinnorna är en del av vår historia och Åsa Hellberg berättar den med en utsökt fingertoppskänsla. Hon ger liv åt karaktärerna med den respekt de förtjänar. Miljöerna beskrivs på ett alldeles utsökt och målande sätt, nog skulle man vilja göra den där Atlantresan med fartyg och se det som systrarna såg på inseglingen till sina nya liv. Bokserien är en spännande mix av fiktion och verklighet. Inget känns vare sig orimligt eller påhittat. Är man intresserad av kvinnohistoria så är detta ett måste att läsa. En läsvärd bokserie helt enkelt.
Text och bildmontage – Marlene Rindå Jikita