Du i Fokus
Böcker

Denise Rudberg med ny spännande bokserie

skriv ut
Författaren Denise Rudberg är välkänd och omtyckt för sina böcker, kanske särskilt serien om Marianne Jidhoff, en medelålders änka och åklagarsekreterare som löser brott bland Stockholms överklass. Men nu har Denise Rudberg “vänt blad” och tagit sig tillbaka till 40-talet och andra världskriget. “Det första chiffret” är första delen i serien Kontrahenterna.

Denise Rudberg debuterade som författare 2000 med romanen Väninnan. Sedan dess har det fullkomligen sprutat böcker ur henne, för alla åldrar. Vi har även sett henne som programledare i tv och som deltagare i bla Lets Dance. Under åren har det blivit ett 20-tal romaner, en kokbok och en träningsbok. Nu tar hon oss tillbaka till 40-talets Östermalm, där vi får göra bekantskap med Signe. Elisabeth och Iris.

“Det första chiffret” är första delen i serien Kontrahenterna och handlar om tre unga kvinnors liv som förändras för alltid i andra världskrigets Stockholm. Året är 1940. Samtidigt som hotet från Nazi-Tyskland växer sig starkare förenas tre kvinnor: Signe flyttar från landet till storstaden. Elisabeth säger upp sig från sitt jobb under dramatiska omständigheter. Iris flyr från Estland med sina två söner.

De väljs ut av regeringen för att genom signalspaning knäcka tyskarnas kod. I en tid då ingen vet var man har den andre och där farliga män med tveksam moral verkar i det fördolda, blir Signe, Elisabeth och Iris livsviktiga för rikets säkerhet. Mitt under brinnande krig, bland spioner och fiender, är vänskap och lojalitet avgörande.

Boken är otroligt lättläst och en riktig bladvändare. Undertecknad sträckläste den under en dag och vill ha fortsättningen direkt! Karaktärerna är otroligt olika varandra och fastnar direkt hos en, att då bli lämnad med en sk cliffhanger i slutet av boken är inte riktigt schyst av författaren faktiskt. Att få vet lite om “den undre världen” i andra världskriget och dessutom ur svenskt perspektiv är spännande. Vi skulle gärna läsa hela serien på en gång och ser fram emot fortsättningen som kommer våren 2020.

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – pressmaterial, montage Martin Jikita

 

Visited 6 times, 1 visit(s) today