Du i Fokus
Böcker

Suzanne Axell – Livet efter 60

skriv ut
Snäll! Så låter det när man frågar vad folk tycker om Suzanne Axell. Alla säger samma sak “Hon är så snäll”. Och hon är verkligen genuint vänlig, det är nämligen något som är väldigt viktigt för henne. I förra veckan var det releasefest för Suzannes bok “Livet efter 60” och alla hennes vänner var på plats. 

Det är inte lätt att få en intervju med Suzanne Axell i ett mingel som en releasefest innebär. Familj, vänner och bekanta vill få en pratstund och den nyinköpta boken ska självklart signeras. Suzanne bara ler, pratar och skriver i böckerna. Ingen brådska, alla ska få sin tid. Så vi väntar. Tills alla har festat klart och gått därifrån. Då pustar Suzanne ut, tar en av de sista snittarna och sätter sig till rätta för att prata med oss. Nu ger hon oss all sin uppmärksamhet, som hon gjort med så många andra under kvällen.

Varför ville du skriva den här boken?

-För att jag tycker att människor i Sverige släcker ner för tidigt. Det finns så mycket hopp, kraft och möjligheter om man bara letar lite grann. Och för att många tycker att de är ingenting värda när de inte går till jobbet som vanligt, men livet kan ju faktiskt till och med bli bättre!

För att skriva boken har Suzanne gått tillbaka till den skrivande journalistiken som hon i stort sett lämnade när hon började som programledare i Fråga Doktorn. Återigen har hon arbetat med penna och papper, precis hon gjorde på 80-talet som reporter på Bergslagsposten. Suzanne har gjort research, tagit kontakt med spännande personer och skrivit ner deras berättelser. Dessutom har hon talat in hela ljudboken själv, något hon aldrig gjort förut och sett som en stor utmaning.

Boken är skriven till kvinnor (och deras män) och innehåller berättelser av kvinnor. En enda man är med och det som rådgivare i kapitlet om att köpa hund. Marie Göranzon, Elsie Johansson, Lena Linderholm, Anne-Lie Rydé och Carin Götblad är några som berättar sin historia i boken  samt Suzanne själv. Som inspiration för den som vill börja om, sätta fart eller bara få det härligare.

Vad händer när man som kvinna passerar 60? Vissa har längtat efter att få slippa grottekvarnen och själv styra sin tid, och andra känner sig helt vilsna utan rutiner. Men kanske börjar livet när väckarklockan slutat att ringa. Vad händer med kärleken och sexlivet när man bli äldre? Måste man sluta jobba? Kan man börja om från början? Och hur hittar man nya kompisar?

Viktiga frågor som kanske är lite tabu att prata om, men som Suzanne pricksäkert sätter fingret på. Texterna är vackert skrivna med fingertoppskänsla och respekt. Smärtsamma berättelser som får komma upp till ytan, delas med andra och med ens är man kanske inte lika ensam i sin smärta längre. “Livet efter 60” är en fin liten bok som ger både tröst, insikt och hopp. Det är aldrig för sent.

 

Text, bild & film – Marlene Rindå Jikita & Martin Jikita

 

Visited 32 times, 1 visit(s) today