Du i Fokus
Böcker

Släppa taget – spänningsroman av Graham Norton

skriv ut
Många känner igen honom från The Graham Norton Show som rullat sedan många år i England och numera visas även på svensk tv. Han är känd för sina eleganta stil och sina avslappnade intervjuer med världskändisar. Att han är författare av inte mindre än tre romaner vet man kanske inte, debutromanen har sålt över 600 000 exemplar!

Graham Norton, född 1963, är skådespelare, komiker och programledare för både sin egen talkshow och brittiska Eurovision Song Contest. Han är känd för sin elegans och sina avslappnade intervjuer med kända personer från hela världen. Sedan 2016 är han även författare, då han debuterade med spänningsromanen Holding och belönades ganska så omgående med Irish Book Awards pris för bästa skönlitterära bok. Detta är den första av Nortons böcker som översatts till svenska, av Ann Margret Forsström, nu med titeln Släppa taget.

Handlingen utspelar sig i den lugna lilla irländska byn Duneen som vänds upp och ner när man hittar två skelett på en byggarbetsplats. Rykten och skvaller sprids förstås snabbt. Byns lätt uttråkade polisman PJ Collins nystar långsamt upp gamla välbevarade hemligheter och skandaler. Under arbetets gång mognar PJ både som polis och människa, och han lyckas med viss möda och hjälp utifrån, lösa hela den komplicerade historien.

Vi får möta systrarna Abigail, Evelyn och Florence som bor tillsammans i den gamla familjegården tyngda av sorgliga minnen, mrs Meany som bär på en tragisk hemlighet och hemmafrun Brid som tröstar sig med för mycket vin och plötsligt inser att hon plågats av en livslögn. Dessa kvinnors öden är sammanflätade på ett märkligt sätt.

Graham Norton har skrivit en stillsam spänningsroman med mycket fint tecknade personer som utspelar sig i hans egna hemtrakter utanför Cork på Irland. Det är annorlunda, varmt och välskrivet. Handlingen smyger fram i långsam takt och utvecklar sig åt ett lite oväntat håll.

Norton har skrivit flera romaner men detta är den första som översatts till svenska. Hans andra roman som på engelska heter A keeper kommer att översättas till svenska men när den finns färdig är oklart. Den tredje och alldeles nya boken Home stretch släpptes nyligen i England. Vi kan alltså hoppas på fler Graham Norton-böcker framöver.

Debuten Släppa taget är riktigt bra! Graham Norton har sitt alldeles egna och personliga sätt att skriva, vi hoppas på många fler romaner i samma anda!

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Whip Media

 

Visited 11 times, 1 visit(s) today