Du i Fokus
Böcker

Position Okänd – ny spänningsserie om polisens hundförare

skriv ut

Om det går trender i böcker så är författarpar en stor trend just nu. Anna Granlund och Jenny Helldahl är ytterligare en lyckad duo som nyligen kommit med sin första gemensamma bok. “Position okänd” är första delen om K9 Hundenheten i Stockholm.

K9 är polisens enhet med hundar och hundförare inom Polisen, som har olika specialiteter. Här lär vi känna Zara Tegnér med malinois-tiken Ceres och Micke Roslundh som väntar på sin nya hund schäfer-hanen Keegan. Ceres söker upp försvunna personer, vad Keegans roll är, är lite mer oklart men kanske skyddshund. Här finns även Lisa och hennes labrador Smilla som letar upp narkotika och som är alldeles ny på enheten.

Zara och Micke beordras ut på en sökinsats när två kriminellt belastade ungdomar har försvunnit från ett SIS-hem på Lovön i Stockholm. Jakten efter Robin och Mario tvingar dem att ta svåra beslut som kan komma att riskera hela deras karriär. Micke går igenom en svår tid och sörjer förlusten av sin patrullhund Atlas. Zara har en komplicerad relation med sin mamma och en knepig bakgrund. Under första söket efter pojkarna, gör Zarah och Ceres ett fynd i skogen som sätter dem i en knepig sist. Det blir upp till hundarna att nosa reda på sanningen.

Förutom Zara och Mickes egen historia, handlar det även om den försvunna pojken Robins familj, främst hans halvsyster Felicia som är ett par år yngre. Robins mamma dog när de var små och pappan är omgift med en ny kvinna som avskyr sin styvson. Familjemedlemmarna har en komplicerad relation till varandra som förstärker en redan intressant och spännande handling.

Detta är Jenny Helldahls författardebut, medan Anna Granlund har bla böckerna om Östermalms brandstation i ryggsäcken. Tillsammans har de skapat en välskriven och både fängslande, spännande och trovärdig första del om polishundarna och deras förare. Bakgrundsarbetet känns gediget, persongalleriet är intressant och polisarbetet realistiskt. Just i avsnitten om hundarna och träningen märks det att man lyssnat till expertis inom området. Den stora kärleken till djuren känns lite extra i hjärtat och gör en bra historia ännu bättre. Vi ser redan fram emot nästa del.

Position okänd är den första delen i serien om K9 Hundenheten i Stockholm. Boken dedikeras patrullhunden Keegan som nu jagar bovar och letar efter försvunna personer på de sälla jaktmarkerna.

Text och bildmontage – Marlene Rindå Jikita, Bild – Bokfabriken

Visited 121 times, 1 visit(s) today