Du i Fokus
Böcker

Peter Jöback berättar allt!

skriv ut
Peter Jöback har sommarpratat, varit med i Stjärnorna på slottet och Så mycket bättre. Han har skrivit både en föreställning och en biofilm om sitt liv och nu har boken där han öppnar upp helt och hållet, precis kommit ut. I boken “Att bära sig själv” berättar Jöback om de sista hemligheterna. 

Peter Jöback började tidigt att arbeta med sin dröm, men livet på teatern och med musiken förde med sig mycket som var negativt också. I kombination med livet hemma, var det en ganska trasig person som tog in på behandlingshem som 35-åring. Detta berättade han öppet om i sitt sommarprogram sommaren 2021.

Under åren har Jöback berättat fragment ur sitt liv, om sexuella övergrepp, missbrukande föräldrar, hans eget ego och mycket annat. Behandlingshemmet har han dock hållit tyst om, tills nu. I boken “Att bära sig själv” lämnar han ut sig helt. Nu får vi för första gången höra honom berätta om allt från barndomsåren till livet fram idag. Hans första 50 år på jorden har innehållet massor, kan man lugnt säga.

För första gången berättar Peter Jöback öppet hela sin historia om hur han lyckades bli en av Sveriges största artister, trots ett bagage av familjehemligheter, skuldkänslor och skam. Det är en självbiografi om att komma till insikt och försoning men också en lustfylld kärleksförklaring till livet med musiken.

Det är en berättelse om stor framgång, men också om hårt arbete. En sällan skådad målmedvetenhet, vem mer än Jöback har satsat på en show på månen? Även om han redan tidigare gläntat lite på locket till sitt liv, så är det inte förrän nu han lyfter av det helt och låter oss se det svarta men också hur han hela tiden tagit sig vidare och idag äntligen lever det liv han önskar.

Det är en stark och naken berättelse som handlar mycket om förståelse och förlåtelse. Att förlåta andra, men framförallt sig själv. Att inse att det som hände när man var barn inte är ens eget fel och att kunna se sin egen del i det som hänt som vuxen och gå vidare som en starkare människa.

Boken är vackert och mycket sakligt skriven, i samarbete med Leif Eriksson, Martin Svensson och Henrik Johnsson. En innehållsrik historia med mycket skit och mörker, men som slutar lyckligt – precis som man önskar att livet ska göra.

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Thron Ullberg/montage Marlene Rindå Jikita

 

Visited 36 times, 1 visit(s) today