Du i Fokus
Hem & Inredning

Sköt om dina orkidéer på bästa sätt

skriv ut
Upplever du det klurigt att lyckas med dina orkidéer? Plantagen delar med sig av sina bästa tips som hjälper dig att lyckas. Enkla knep som bevisar att orkidéer inte alls är kräsna eller svåra att sköta.

Orkidén är en trädväxande, exotisk blomma med ursprung i Asien och Australien som lever på vilt växande träd i den djupa regnskogen. Blomman återfinns i närmare 25 000 olika arter, där brudorkidén står för den vanligaste orkidén i svenska hem.

Tre enkla tips från Plantagens experter

Placera inte orkidén i direkt solljus
Ett misstag många gör är placera blomman i ett fönster med för starkt solljus. Placera den hellre i ett norrfönster eller en bit in i rummet, så kommer orkidén att trivas utmärkt. Om små svarta fläckar skulle uppstå på blomman, är det ett tydligt tecken på att orkidén står för ljust och behöver flyttas. Ett alternativ är att låta en skir gardin minska det direkta solljuset på växten.

Plantera i en särskild orkidékompost
För att orkidéns rötter ska trivas som på regnskogens fuktiga träd, bör blomman planteras i en särskild orkidékompost i stället för vanlig blomjord. Blandningen består av barkbitar med olika struktur, vilket skapar en luftig och behaglig miljö för rötterna.

Vattna när rötterna ser gråa ut
Lättast att avgöra när orkidén behöver vattnas är att hålla koll på rötterna. Börjar deras färg att skifta från grönt till grått är det hög tid att vattna. Ett annat knep är att lyfta upp blomman, och upplevs den lätt är det ännu ett tecken på att vatten behövs. Vanligtvis brukar det ske var 5–12 dag, beroende på hur varmt och ljust orkidén står och om den blommar. Vid vattning doppas blomman med fördel i en hink med ljummet vatten eller sköljas lite snabbt under kranen. För bästa resultat bör orkidénäring tillsättas en gång i månaden under blomning.

Förläng orkidéns livslängd
När orkidén vissnat finns det flera knep att ta till för att förlänga blommans livslängd. Om blomstängeln är brunaktig och vissen kan den klippas ner, för att låta en ny frisk stängel växa fram och göra blomman till ny. Det kan också vara bra att tänka över anledningen till att orkidén är vissen. Blomman kan exempelvis stå för ljust och behöva omplaceras. Jorden kan också vara för torr och blomman i behov av att omplanteras i ny näringsrik orkidéjord.

 

Text och bild – Plantagen

 

Visited 28 times, 1 visit(s) today