Pensionärsligan har lagt ner

skriv ut

De stjäl, de kuppar, de rymmer – och de är alla seniorer. Catharina Ingelman-Sundbergs böcker om ett gäng rebelliska pensionärer hamnar regelbundet på topplistorna runtom i världen. Men nu är det slut, nu har ligan begått sitt sista brott.

Catharina Ingelman-Sundberg fick sitt stora genombrott 2012 med den första boken i Pensionärsligan-serien: Kaffe med rån. Boken har hittills sålts till 29 språk och ges ut i 40 länder. Den har varit på många topplistor och legat på första plats i England, Italien och Kanada. Dessutom har författaren både Frankrike, Brasilien och Förenade Arabemiraten för att prata om böckerna. Med sina galna upptåg och sin livsbejakande attityd, har det tuffa pensionärsgänget tagit läsare i alla åldrar med storm.

Pensionärsligan består av tre kvinnor och två män som i besparingstider flytt ålderdomshemmet och istället blir bovar för att få det bättre i fängelset. Vid sina rån och stölder använder de inga vapen eller våld och stöldbytet ger de till de fattiga som moderna Robin Hood.

I första boken ”Kaffe med rån” får vi möta Märtha, Snillet, Krattan, Stina och Anna-Greta som har det långtråkigt där de bor på servicehuset Diamanten. Dålig mat och trist bemötande, för lite motion och ständiga besparingar. Antagligen skulle de ha det mycket bättre i fängelse. Märtha får en snilleblixt – de ska begå ett brott och se till att de blir dömda. Med rollatorerna i högsta hugg tar gänget in på lyxhotell där det finns gott om förmögna gäster. Men allt går inte som planerat.

”Låna är silver – råna är guld” börjar med att pensionärsligan har lämnat livet på servicehemmet Diamanten bakom sig och befinner sig i Las Vegas. Med utstuderad taktik, ett par löständer och varsin rullstol ska de överlista säkerhetssystemet på Casinot. De stulna pengarna ska mångdubblas, placeras i stöldfonden Grindslanten och göra livet bättre för gamla och sjuka. Men innan de vet ordet av har det kriminella mc-gänget Bandangels fått ögonen på pensionärerna som nu har återvänt till hemlandet.

”Rån och inga visor”. Pensionärsligan behöver pengar – mycket pengar. Att göra livet roligare och lyxigare för äldre människor kostar en hel del. Och varför inte ta efter finansvärldens koncept och dela ut bonusar – fast till lågavlönade och fattiga som behöver uppmuntras. Märtha och hennes vänner bestämmer sig för att sikta högt och jaga de riktigt stora pengarna bland finanshajar, skattesmitare och riskkapitalister. I sin jakt på storkovan lever pensionärerna farligt när de försöker lura miljardärer bland lyxyachter i franska Saint-Tropez.

”Goda rån är dyra” tar sin början efter en dråplig stöldkupp i Stockholm där polisen fattar misstankar och pensionärerna flyr ut på landet. Under resan gör de nedslående upptäckter. Matöppet har stängt – för gott. Bensinmacken är nedlagd. Och internetuppkopplingen funkar inte … Nu är goda råd dyra. Snabbt organiseras Operation Rädda Landsbygden – med civil olydnad på dagordningen. Dessutom arrangeras spökvandringar, kobingo och andra svindlande aktiviteter som ska locka folk och jobb till landsbygden.

”Det rånar sig nog” är den sista och avslutande boken i serien. Inget är omöjligt när Pensionärsligan slår till igen. Med uppfinningsrikedom och handlingskraft ger sig medlemmarna ut på stöldturné för att hjälpa dem som har det svårt. Men eftersom bankerna numera saknar kontanter måste gänget söka nya utvägar. Oförskräckt tar sig Märtha, Snillet, Krattan, Stina och Anna-Greta ut i cyberrymden och prövar lyckan bland kryptovalutor, artificiell intelligens och robotar. Med i spelet finns också en norsk oljemiljardär, antika guldmynt, förlista skepp, massor av champagne och riktigt vällagrad whisky. Nu står Pensionärsligan inför sin sista stora utmaning samtidigt som de jagas av polis och maffia … men det rånar sig nog.

Catharina Ingelman-Sundberg är marinarkeolog och journalist och jobbar numera heltid som författare. Under femton år utforskade hon allt från vikingaskepp till holländska ostindiefarare, något som har satt prägel på den sista boken om pensionärsgänget. Märtha, Snillet, Krattan, Stina och Anna-Greta letar efter vrak, jagar stulna vrakfynd och gillar fällor för kriminella samtidigt som de själva jagas av polisen.

Böckerna är totalt osannolika, men så otroligt underhållande. Karaktärerna och miljöbeskrivningarna är så tydliga att man ser dem framför sig och de fem pensionärerna känns som ens kompisar efter bara några sidor. De där kompisarna som livar upp varje fest med sina påhitt och gör saker som ingen annan vågar.

Både författaren själv och alla ligans trogna läsare tycker såklart att det är sorgligt att skiljas från de fiffiga pensionärerna. Om något vansinnigt händer i framtiden, måste de kanske återupplivas… med Catharina Ingelman-Sundberg vet man aldrig…

Text & bildmontage – Marlene Rindå Jikita, Bild – Caroline Andersson Renaud