Du i Fokus
Böcker

Ny spänningsserie av komikerparet Hurtig Wagrell

skriv ut

När komikerparet Johanna och Johan Hurtig Wagrell gör författardebut sparar man inte på krutet. Här snackar vi mystiska självmord, ett oförklarligt försvinnande, en nyfiken tv-reporter och en bakbunden polis – allt kryddat med härliga miljöbeskrivningar och en fyndig dialog. En debut som verkligen heter duga!

Både Johanna och Johan Hurtig Wagrell har ett förflutet inom komedi och standup, men var för sig har de även erfarenheter inom skådespeleri, och som bloggare och poddare. Johanna driver bla Sveriges största true crime-podd, Vad blir det för mord? Så nog finns det både intresse, nyfikenhet och material till en hel bok. Tydligen till en hel bokserie, eftersom man redan inför släppet av debutromanen meddelar att detta är en serie och att flera böcker är att vänta . Frågan är vilken av karaktärerna man fortsätter med? Eller om det är platsen man koncentrerar sig på? Det blir spännande att se.

“Fasad” handlar främst om Sanna som är tv-journalist och polisinspektören Elizabeth. Elizabeth arbetar i Kalmar, men bara en begränsad tid innan hon ska flytta till Stockholm för en ny tjänst. Under tiden fram till flytten är det dock oklart vad hon ska sysselsätta sig med. Hon får under inga omständigheter gräva i ett gammalt fall som Kalla Fall-gruppen har hand om. Självklart kan hon inte hålla sig ifrån det, blir som besatt av att hitta sanningen och riskerar därmed hela sin karriär.

Fallet som Elizabeth börjar gräva i handlar om 16-åriga Gabriella “Gabby” Sorani som försvann spårlöst i Kalmar för 25 år sedan. Ett fall som Sanna åker till Kalmar för att göra en tv-dokumentär om. Kalmar är Sannas gamla hemstad, hon gick tom i Gabbys parallellklass och umgicks i samma gäng. Kan hon hålla distansen? Vet hon kanske mer än hon säger?

I takt med att Sanna och Elizabeth gräver på varsitt håll, nystas även delar av deras egen historia upp. Här blandas familjehemligheter, tragedier, vänskap och svek. Det är sorgligt, oväntade tvister och väldigt spännande. Språket är målande, dialogen rapp och karaktärerna intressanta. Lite som en blandning av Läckberg och De La Motte. En ovanligt stark debut helt enkelt!

Fasad är den första boken i serien “Fiktion”, nu väntar vi på fortsättningen.


Text och bild – Jikitas


Visited 46 times, 1 visit(s) today