Du i Fokus
Böcker

Mona Tumba berättar sin sanning

skriv ut
Sven Tumba var större på sin tid än vad Zlatan är idag. Att leva i skuggan av en person som alla vill känna och umgås med är inte helt lätt. Mona Tumba berättar om sina mer än 50 år tillsammans med hockeylegenden, men även om sin uppväxt och riktigt obehagliga händelser som präglat hennes innehållsrika liv.

Mona Tumba, född Nessim, växte upp i en paradvåning på Östermalm på 1940-talet. Hon gick i Franska skolan tillsammans med Hagasessorna och tidigt kom hockeyhjälten, Sven Tumba Johansson, in i hennes liv. De gifte sig snabbt, fick fyra barn tillsammans och blev ett omskrivet och utåtriktat kändispar som umgicks med kungafamiljen, Lill-Babs och internationella celebriteter.

Men livet med Sven var inte så perfekt som Mona gav sken av. Han sålde deras hus utan att fråga, gjorde osmarta affärer och var notoriskt otrogen. Monas liv kantades dessutom av andra sorger. Hennes pappa dog tidigt i cancer, mamman blev alkoholist, systern Maud mördades och systerdottern dog av en överdos heroin. Mycket av detta hände samtidigt som hon själv drev ett eget framgångsrikt företag, tog hand om familjen och var Svens ständigt närvarande högerhand.

Mona Tumba har berättat och Anna von Kock har hållit i pennan. Mona Tumba: Min sanning är inte bara historien om en positiv och empatisk kvinna, som alltid satt sig själv i andra rummet, utan lika mycket en skildring av alla de kvinnor som varit familjens trygga punkt och kärleksfullt stått vid sina mäns sida även när det varit svårt.

Boken är enkelt skriven, som om någon faktiskt satt bredvid och berättade sin historia. Händelserna är många, åren verkar har varit väldigt intensiva och “namedroppingen” är total. Det är många kända namn som passerar förbi, intressanta anekdoter som man gärna skulle höra mer om. Detta känns som en bok man hellre kanske ska lyssna till, än läsa själv – just för att få den berättad precis som den är med Monas egna ord. Helst inläst av Mona Tumba själv såklart.

 

 

Text & bildmontage – Marlene Rindå Jikita, Bild – Pressbilder

Visited 23 times, 1 visit(s) today