Du i Fokus
BöckerMat & Dryck

Laga lunch på typ 4 minuter – Sara Begner

skriv ut

Sara Begners nya kokbok “Laga lunch på typ 4 minuter” tipsar om Luncher som är tidseffektiva, goda och enkla, och dessutom vänliga mot plånboken. Nej, det tar inte 4 minuter att laga rätterna som titeln lite slängigt säger, men med smarta genvägar och lite förberedelser så är det inte långt ifrån.

Under pandemin när många av oss jobbade hemifrån startade matprofilen Sara Begner med lunchtips på Instagram med ambitionen att visa hur snabbt det kan gå att få till en lagad lunch. Det blev uppskattade inlägg som nu samlats i boken: “Laga lunch på typ 4 minuter”

Det nya normala har blivit att jobba hemifrån några dagar i veckan, då vill man inte stå vid spisen någon längre stund. Kanske vill man hinna med en lunchpromenad, eller varför inte ta med lunchlådan och sätta sig på en parkbänk en stund? Sara hjälper oss också att handla på ett mer ekonomiskt och klimatsmart sätt, och att verkligen ta vara på det vi köper. Hon hjälper oss även att “upptäcka” dolda skatter som finns i skafferiet – ofta har vi redan ingredienser, konserver eller frysta rester som går att trolla med.

I boken finns 50 snabba och lättlagade recept att välja bland. Recepten är uppdelade i kapitlen “Snabbt” (de tar mellan 12 minuter och en kvart att tillaga), “Snabbare” (mellan 7 och 10 minuter) och “Snabbast” – här går det undan (rätterna tar faktiskt inte mer än drygt 4 minuter att tillaga, Sara har provlagat alla). Rätterna tar alltså “typ” den uppskattade tiden, men då är inte förberedelserna inräknade.

Det mesta är lättlagat, oftast med hyfsat få ingredienser som vanligtvis finns hemma, och med enkla instruktioner. Bilderna är otroligt läckra och lockande. En fin, smart och rolig kokbok helt enkelt!

Text och bild – Marlene Rindå Jikita

Visited 38 times, 1 visit(s) today