Du i Fokus
Böcker

I Markoolios rosa bubbla fanns ett mörker

skriv ut
Marko Lehtosalo, mest känd som Markoolio, är en i raden av artister som ägnat pandemi åt att skriva sina memoarer. I sommarpratet i P1 för några år sedan gläntade han på dörren till sin barndom, nu berättar han allt. Boken “Mörkret och den rosa bubblan” skildrar vägen från dömd ungdomsbrottsling till hyllad artist.

För Markoolio var livet en skön fest, det var det vi i publiken fick se – för Marko Lehtosalo var livet fyllt av minnen om styvfarsans aggressivitet och moderns pågående alkoholmissbruk. Han levde i sin rosa bubbla och surfade på framgångsvågen, livrädd att bubblan skulle spricka. Att aldrig berätta hela sanningen om sig själv tär och till slut var han tvungen att berätta, stöttad av sin mamma.

Marko Lehtosalo slog igenom 1998 under namnet Markoolio, som han hittade på tillsammans med några kompisar. Den första hiten ”Sommar och sol” spelades in i en friggebod och fanns inte ens en video till, men gick upp på listorna i raketfart. På första konserten hade han bara ett par olika låtar färdiga och fick därför köra dem om och om igen. En svajig start, men det fungerade.

Sedan dess har han skapa hit efter hit och kan dessutom titulera sig som skådespelare för både teater, film och TV samt programledare i både radio och tv. Vägen ser ut att ha varit spikrak och det har den kanske varit, mycket på grund av tillfälligheter och tur men också för att Marko vågat hoppa på det som erbjudits.

Att berätta om sin bakgrund har han däremot inte gjort, inte förrän i sommarprogrammet 2018. Då började han att berätta om styvpappans slag med livremmen, luggningar som slet loss hela hårtussar, moderns alkoholmissbruk och sin egen dåliga självkänsla. Vid den här tiden var styvpappan död och modern nykter och hon ville att Marko skulle berätta. Det gjorde han, men inte allt – det gör han däremot nu i sin bok “Mörkret och den rosa bubblan”.

– Jag känner en slags skräckblandad förtjusning just nu. Boken har rivit upp gamla sår från barndomen och jag har berättat saker som jag hållit hemligt, mycket för att skydda morsan. Men hon vill att jag ska berätta, och om min historia kan hjälpa någon annan så känns det värt det. Samtidigt har det varit en rolig resa att påminnas om alla turnéer och allt jag gjort, jag har trots allt varit verksam artist i 24 år nu.

Boken är skriven tillsammans med barndomskompisen och journalisten Gustav Gelin. Läsaren får följa med artisten Markoolio hela vägen fram till första hitsen och sedan i ett framgångshjul som snurrar allt snabbare. Mellan de fantastiska historierna om hur de olika låtarna kommer till får vi även följa med den lilla Marko hem till barndomshemmet. Korta glimtar i en liten pojkes liv och hans tankar hela vägen upp i åren. Fram till styvpappan till slut dör och hans reaktion på detta.

Markos personliga resa har varit minst lika krokig som Markoolios framgång varit spikrak. Att förena Markos historia med Markoolios och leva i detta kan inte ha varit helt lätt, nu har de bägge förenats och vi utanför har en tydligare bild av vem Marko/Markoolio är. I boken blir skillnaden mellan de två rätt tydlig.

“Mörkret och den rosa bubblan” är en fantastisk bok på många sätt, det är härligt att läsa om en dömd ungdomsbrottsling som ser sin chans att ta en annan väg än den enkla och mer självklara vägen. Att man faktiskt kan styra sitt liv till det bättre och lyckas, trots en knepig bakgrund. Marko bär på oändligt mycket kärlek till sin familj och sina vänner, det är tydligt genom hela boken. Han fick chansen till ett bra liv, tog den och delar nu med sig av sina framgångar till dem han älskar. Vägen dit var definitivt inte spikrak och det hände mycket på vägen.

En fin och läsvärd bok som man inte gärna lägger ifrån sig, det är sträckläsning som gäller. Dessutom kan det vara årets läckraste bokomslag!

 

Text och bildmontage – Marlene Rindå Jikita

 

Visited 21 times, 1 visit(s) today

Ett svar på ”I Markoolios rosa bubbla fanns ett mörker

Kommentarer är stängda.