En fruktansvärd trilogi

skriv ut
Niklas Natt och Dag debuterade med ”1793” för fyra år sedan och presenterade då livet i Stockholm som det såg ut i slutet av 1700-talet. Nyligen kom 1795, tredje och sista delen i serien. En skickligt skriven historia som visar upp ett Stockholm som är hårt drabbat av sjukdomar, kriminalitet och fattigdom. 

Trilogin 1793, 1794, 1795 är påhittad, men verklighetstrogen in i minsta detalj. Niklas Natt och Dag har gjort en gedigen research och vet vad han vill visa upp. Är man ute efter en romantisk stockholmsskildring är man helt fel ute, detta är kargt, blodigt och ibland fruktansvärt brutalt. Man kallar stilen ”Bellman noir”, vilket är förståeligt med tanke på de små versrader ur olika sånger och epistlar som startar varje del i böckerna.

Varje roman består av fyra delar som berättar om olika karaktärers berättelse under samma tidsspann. Den första boken 1793 handlar om svårigheterna efter Gustav III´s död. Kronprinsen är omyndig och krigsåren har tömt statskassan. Överallt frodas missnöje och paranoia. På hösten hittas ett lemlästat och svårt sargat lik i Fatburen på Södermalm. Cecil Winge skall reda ut vad som hänt och tar Mickel Cardell till sin hjälp, på gott och ont. Vi får även göra bekantskap med Anna Stina Knapp som sedan ska följa med i alla tre böckerna.

1794 börjar med en oskyldig tonårsromans som slutar i tragedi. En mor sörjer sin dotter, dräpt på sin bröllopsnatt. När ingen annan vill utreda dödsfallet frågar hon den ende som återstår, Mickel Cardell. På Danvikens hospital, sitter en ung man och våndas över det vidriga brott han anklagas för. Här får vi även följa med till Västindien och göra bekantskap med Tycho Ceton som senare blir en framträdande person i berättelsen och även i Stockholm.

Den avslutande delen 1795 knyter ihop Bellman noir-trilogin, fortfarande med Mickel Cardell som huvudperson, nu på jakt efter en hämndlysten Tycho Ceton som är på flykt. Ceton planerar ett spektakel mer häpnadsväckande, mer hänförande och mer avgrundsdjupt vidrigt än något som dittills skådats i detta vidunderliga och vedervärdiga Stockholm.

Mickel Cardell är upptagen med att hitta Anna Stina Knapp som försvunnit efter sina barn död. Det blir istället Emil Winge, bror till Cecil, som tar upp jakten på Ceton. Nu knyts säcken och alla lösa trådar ihop på ett snyggt och trovärdigt sätt. Alla karaktärer får sitt avslut och historien känns färdig.

Huvudkaraktärerna Mickel Cardell, Cecil Winge och senare hans bror Emil, samt Anna Stina Knapp utgör en brokig skara, men står för den ”goda sidan”. De utsätts för alla vedermödor man någon sin kan tänka sig i ett hårt drabbat Stockholm. Tillsammans för de berättelsen framåt och vi vi läsare följer dem troget på vägen. Det rekommenderas att läsa böckerna i ordning, annars tappas det mesta av sammanhanget.

Böckerna är långt ifrån lättlästa. Språket är vackert, personbeskrivningarna målande och  miljöskildringarna så verkliga att man ser dem framför sig. Men allt är skrivet på en gammal och lite krånglig svenska som i och för sig passar in, men gör att det tar lite längre tid att ta sig igenom all text. Men det måste vara så, allt annat skulle bli fel.

Niklas Natt och Dag har skrivit en fascinerande historia, men det är inte vackert rakt igenom. Det är hänsynslöst våld, detaljerat beskrivet och väldigt mycket blod. Detta passar långt ifrån alla och är något man ska veta innan man öppnar första boken. För våldet börjar i stort sett direkt och sedan fortsätter det genom alla tre böckerna.

Är man intresserad av Stockholms historia så är 1790-böckerna ett måste! Researchen är som sagt gedigen och man kan se Stockholm framför sig och förstå mer om staden vart efter man läser. Otroligt läsvärt och intressant, om än lite makabert och blodigt.

 

Text och bildmontage – Marlene Rindå Jikita, Bild – Bokförlaget Forum