Du i Fokus
Böcker

En bra dag att dö – annorlunda bok av Carina Bergfeldt

skriv ut

Böcker om döden är alltid speciella och måste skrivas med fingertoppskänsla. Carina Bergfeldt har träffat fängelsepastorn Jim Brazzil som träffat hundratals dödsdömda fångar och i många fall varit den sista att ta del av deras innersta tankar och sista ord. Carina lyckas berätta pastorns minst sagt annorlunda arbete med den respekt som hans historia förtjänar.

Carina Bergfeldt är journalist, författare och programledare. Hon har fått Stora Journalistpriset i kategorin Årets Berättare och utsetts till Årets stilist av tidningen Journalisten. Hon var även en uppskattad skribent i Aftonbladet innan hon blev SVT:s USA-korrespondent.

Det var i USA som hon träffade pastorn Jim Brazzil som hon intervjuade för en artikel om dödsstraff. Jobbet var gjort, artikeln var skriven – men hon kunde inte sluta tänka på honom utan tog kontakt igen efter tid. Hans historia gav henne så många tankar att en artikel inte räckte, hon ville skriva en bok om allt han lärt sig om döden och dem han mött på vägen dit.

276 gånger har pastorn Jim Brazzil suttit i dödens väntrum. Han har lyssnat på bekännelser i elfte timmen – den dödsdömdas sista stund, när allt väller upp och man måste berätta. Nu är Jim själv döende i cancer, redo för sin egen sista bekännelse. Han ger Carina Bergfeldt förtroendet att lyssna och skriva. Någon gång säger han att boken “En bra dag att dö” kanske inte borde ges ut förrän han själv är död, med tanke på att han bryter sekretessen rejält flera gånger.

Under två veckor berättar Jim för Carina om fångar han minns lite extra, deras berättelser och hur deras sista minuter i livet har varit. Men han berättar även om livet som dödsdömd fånge, vardagen innanför murarna, hur avrättningarna gått till genom åren och hur det var att som ung pastor komma in där för allra första gången.

Jim har lagt hela sitt liv i sin Guds händer och för oss som står utanför en så stark tro, blir det stundtals provocerande när han berättar om sånt som både andra och hans själv har gjort som hans Gud har förlåtit. Carina ifrågasätter också en del av det och han får förklara mer hur han tänker. På så sätt blir hela berättelsen som ett samtal, där läsaren både får ta del av Jims historia, samt Carinas frågor och funderingar.

Carina Bergfeldt har fått en helt otroligt historia i sina händer, som hon berättar på ett mycket skickligt sätt. Att skriva en sån här bok kräver en hårfin balansgång och otroligt mycket respekt och den har hon. Något som skulle kunna bli väldigt makabert, blir istället både mänskligt och stundom även berörande och vackert.

Genom Jim Brazzils ovanliga historia försöker Carina Bergfeldt även förstå sig själv och sina erfarenheter. Hur ska man leva sitt liv? Kan man alltid förlåta? Och vilken dag är egentligen en bra dag att dö?

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Forum/bildmontage Marlene Rindå Jikita

Visited 64 times, 1 visit(s) today