Du i Fokus
BöckerMat & Dryck

Alla kan laga Zeinas härliga mat!

skriv ut
Zeina Mourtada är hobbykocken som startade en blogg som blev så populär att hon numera är både tv-kock och nybliven kokboksförfattare. Bloggen Zeinas Kitchen är flerfaldigt prisbelönad med härliga recept från hela världen. I kokboken “Recept från Mellanösterna” har hon samlat sina bästa recept med bilder så läckra att man nästan känner doften.

Allt började för några år sedan när Zeina var gravid och på skoj skapade en sida på Facebook med sina matexperiment. Facebooksidan blev en blogg som numera är ett heltidsarbete och som öppnat många dörrar. En av dörrarna gick till TV 4 och numera ser vi henne även som kock i tv-rutan regelbundet. Zeina lagar gärna mat från hela världen men i kokboken koncentrerar hon sig på mat från Mellanöstern och länderna där omkring. Hennes mat har de autentiska dofterna och smakerna – det får hon ofta höra av sina följare. Det är recept på maträtter som många har saknat länge. ”Precis som min mammas mat!”, är en kommentar hon ofta får.

Zeina har samlat omkring 70 recept på bland annat grytor, röror, dolma, kebab, meze, soppor, sallader, drycker och desserter. Här finns recept som annars kan vara svåra att hitta på svenska, och många recept är vegetariska, eller kan lätt omvandlas till det. De flesta är varken komplicerade eller tidskrävande, alltså är detta en bok för alla som vill laga mat – oavsett erfarenhet. Och vare sig du är hemmastadd med den här typen av mat, eller inte.

Kokboken är indelad i kapitel, recepten är tydliga och består mestadels av ingredienser som man redan har hemma. Bilderna är tagna av Ulrika Ekblom och är otroligt lockande! Men det är svårt att välja vad man ska börja med, allt ser precis lika gott ut!

Vi bjuder på ett av recepten ur boken, ett av Zeinas mest populära.

Adana Kebab – Turkisk Kebab

6 portioner
800 g lammfärs
1 gul lök
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
1 liten knippe persilja
1 msk sumak
2 tsk pulbiber (turkiska chiliflakes, kan bytas ut mot vanliga chiliflakes eller paprikapulver)
Salt & peppar

Gör såhär:
Riv löken fint och pressa ur vätska. Kasta vätskan och behåll lökmassan. Kärna ur paprikan och dela i klyftor, skala vitlöksklyftorna och hacka i små bitar. Lägg paprika, vitlök och persilja i en mixer och mixa allting tills det blir finhackat.

Lägg alla ingredienser i en bunke och blanda ihop köttfärsmeten ordentligt. Trä köttfärsen på grillspett och grilla dem ca 3-4 min på varje sida. Du kan även grilla spetten i ugn på 225° i ca 10-15 min. Grilla gärna även grönsaker bredvid, paprika, tomat och paprika passar till kebaben.

Servera gärna med en tomatsallad och pitabröd.

TIPS! Tillsätta 1-2 tsk spiskummin i färsen för mer smak

 

Recept – Zeinas Mourtada, Text – Marlene Rindå Jikita, bild – Marlene Rindå Jikita & Pressbilder

 

Visited 22 times, 1 visit(s) today