Det finns en stjärna för alla
Det finns en stor variation i färgen på julstjärnorna. Färgpaletten går från olika toner av rött till vitt, kräm, rosa, magenta, kanel, aprikos, laxfärgade och citrongula. Dessutom finns ett brett utbud av tvåfärgade sorter med intressanta variegerade, marmorerade eller prickiga högblad. Även formen på julstjärnorna skiljer sig åt, det finns de som är tydligt formade till en stjärna medan andra har rundade, taggiga eller krusiga högblad.
De första krukodlade julstjärnorna som förädlades fram så att de klarade vårt inomhusklimat kom till Europa på 50-talet. Idag, nästan 70 år senare, finns 150 olika sorter av julstjärnor att välja på och nya sorter tillkommer varje år. Förutom namnet har dagens julstjärnor inte mycket gemensamt med den vilda arten som härstammar från södra Mexiko och Centralamerika. Den vilda arten blir en över 5 meter hög buske!
Den som vill fylla sitt hem med lite mer udda julstjärnor bör inte vänta för länge! Det största utbudet och de mest spännande och unika stjärnorna finns vanligtvis till försäljning redan i början av november. Ju närmare advent vi kommer desto mindre blir utbudet av unika sorter och former och de klassiskt röda och vita sorterna dominerar.
Så här lyckas du med din julstjärna:
1. Ha koll redan i butiken
Julstjärnan är känslig för låga temperaturer och drag, välj därför exemplar som stått väl skyddade i butiken. Köp aldrig plantor som säljs utomhus!
Titta redan i butiken extra noga på hur plantan ser ut. Friska gröna blad under de färgrika högbladen samt knoppiga gulgröna blommor visar att det är ett bra exemplar. Blommorna på julstjärnan är inte de färgglada högbladen utan de små gula blommorna i dess mitt.
Kontrollera om plantan är väldigt torr eller genomblöt. I så fall har plantan inte blivit regelbundet vattnad och rotskador kan ha uppstått.
2. Julstjärnan blir kall på vägen hem
Om det är kallt ute när julstjärnan ska transporteras hem är det risk för att köldskador uppstår på vägen hem. Se därför till att julstjärnan är väl inpackad under transporten. Några lager tidningspapper fungerar fint.
3. För mörk placering
En julstjärna som placeras för mörkt trivs dåligt. Istället vill den stå ljust och i normal rumstemperatur. Söder-, väster- och österfönster fungerar utmärkt. Den ideala temperaturen är plus 20 grader.
Ska julstjärnan placeras långt in i rummet kan det vara bra att ge lite extra ljus från en växtlampa.
4. För mycket vatten
När det handlar om vattning av julstjärnan gäller ”less is more”: små regelbundna doser av ljummet vatten är bra. Vattna gärna med svag näringslösning så håller färgen längre. Undvik “våta fötter” där kvarstående vatten finns kvar i ytterkrukan eller fatet. Häll alltid av överflödigt vatten och låt jordytan torka ut lite mellan vattningarna.
5. För lite vatten
Glömmer du att vattna julstjärnan visar den tydligt sitt missnöje genom att sloka med bladen. Vattna upp den igen och om inte cellerna eller rötterna har skadats kommer den att resa sig igen. Det finns numera fina självvattnade glaskulor som du kan sätta i krukan om du vet med dig att du är dålig på att komma ihåg att vattna. Minijulstjärnor som står i små krukor behöver vattnas oftare än de som står i större krukor. Ta gärna en titt på dem varje dag och känn efter om jorden är lagom fuktig.
6. Dragigt och kallt läge
Julstjärnor tycker inte om när det drar kallt. Trivs inte din julstjärna trots att den står ljust och får lagom mycket vatten kan du prova att flytta den till en mer skyddad och dragfri plats. Julstjärnan klarar att stå nära värmekällor som element.
Text och bild – Blomsterfrämjandet