Lättlagad Gazpacho
4 portioner
- 1 kg tomater
- 1 stor rödlök
- 1 röd paprika
- 1 chili
- 1 vitlöksklyfta
- 1 gurka
- 1 buljongtärning (umami el grönsaker)
- 1/2 dl hett vatten
- 1 1/2 dl iskallt vatten
- 2 msk balsamvinäger
- 1-3 tsk salt
- peppar
Gör så här:
Lös buljongtärningen i det heta vattnet. När den är helt upplöst tillsätts det iskalla vattnet, blanda om och ställ åt sidan.
Skala och dela löken i kvartar. Skär chili och paprika i mindre bitar. Mixa (helst i matberedare eller blender) lök, vitlök, chili och paprika till en slät “smet” och häll över i en stor skål. Dela gurkan i mindre bitar, mixa och häll över i skålen. Skär tomaterna i mindre bitar och mixa i omgångar tills alla är finfördelade och häll över även dessa i skålen. Tillsätt buljong och balsamvinäger, smaka av med salt och peppar. Ställ i kylen ca 1 timme.
Servera gärna med ett gott bröd.
För er Viktväktare:
Points (kostprogrammet från 2025): 2 P för hela satsen
Points: 2 P för hela satsen
Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita – duifokus.se