Årets vinnare av Storytel Awards – Stora ljudbokspriset 2024
Häromveckan gick Storytel Awards av stapeln där ett gäng glada vinnare gick hem med den åtråvärda ljudbokspokalen. Under kvällen delade man även ut årets hederspris som i år gick till Sören Olsson och Anders Jacobsson som lockat mängder med barn och unga att läsa.
Storytel Awards är galan då författare och inte minst ljudboksuppläsare får den uppmärksamhet de förtjänar. Stora Ljudbokspriset har delats ut sedan 2007 och arrangerats av Storytel sedan 2015. De mest lyssnade och högst betygsatta böckerna utgivna under tävlingsperioden (1 januari – 31 december) från alla svenska förlag som finns i Storytel kan nomineras av förlagen. Därefter röstar folket fram tre finalister som lämnas över till jurygrupper som sedan väljer ut en vinnare i varje kategori.
Galan växer för varje år och behöver allt större lokaler, den här gången höll man prisutdelningen på vackra Cirkus på Djurgården i Stockholm. Gästerna var många och kön till Röda Mattan var lång. Här trängdes författare med uppläsare och bokförlagsrepresentanter. Alla glada, spända och förväntansfulla. Och några såklart uppklädda till tänderna!
Synskadades Stiftlese utser under kvällen även en hederspristagare, något som gjort något alldeles extra för läsningen i Sverige. 2024 går priset till Anders Jacobsson och Sören Olsson, där den sistnämnde var på plats för att ta emot priset. Trots många priser under de 40 årens som författare, var det en till synes berörd pristagare som tog emot den tunga ljudvågspjäsen.
Motivering till hederspriset: Med varm humor och stor berättarglädje har radarparet Sören Olsson och Anders Jacobsson underhållit generationer av barn och föräldrar. De första berättelserna om Sune skrevs direkt för lokalradion i Örebro och blev snabbt populära bland lyssnarna. Strax därefter blev Sune bok för första gången, då “Sagan om Sune” släpptes. Med sina karaktäristiska röster, som blivit ett med karaktärerna, möter författarna nu en ny generation läsare i ljudbokstjänsterna, där deras böcker om Sune, Bert och Håkan-Bråkan är några av de absolut mest lyssnade barnböckerna i dag. I år firar Sören Olsson och Anders Jacobsson 40 år som författare och med hederspriset vill vi tacka för hundratals timmar av läslust, igenkänning och skratt.
Vinnare Storytel Awards – Stora ljudbokspriset 2024:
Roman:
Käraste vänner av Katarina Widholm, uppläst av Katarina Ewerlöf, Historiska media
Motivering: Med romansviten om Betty har Katarina Widholm vunnit lyssnarnas hjärtan. Och som om inte det vore nog har samtliga böcker nominerats till Storytel Awards – en historisk bedrift som nu kröns med att tredje delen når hela vägen och tilldelas Årets ljudbok i romanklassen.
Käraste vänner bjuder på gripande och mångbottnad slukarlyssning om en kvinnas möjligheter, vardag och livsval, om folkhemmets utveckling och kärlekens ofta gåtfulla kraft, framförd med en oöverträffad intensitet. Den gedigna researchen ger berättelsen en fast grund och trovärdighet, utan att skymma de mellanmänskliga relationerna och samhällsförändringarna. Inläsaren Katarina Ewerlöfs röst dansar nära orden och fyller dem med liv. Lyhört tar hon sig an historien och blir ett med romanfigurerna. Hon hostar, bryter på tyska och sjunger med samma intensiva närvaro. Slutresultatet är en svit som vi kommer att bära med oss länge.
Spänning:
Slutet var bara början, Anders Nilsson, uppläst av Jonas Malmsjö, Bokfabriken
Motivering: För en nervkittlande och oerhört spännande thriller i rafflande tempo med en smart, detaljerad och väl genomtänkt intrig som håller en på halster och överraskar gång på gång. Inläsaren tolkar den filmiska handlingen på ett strålande bra sätt, vilket förstärker den totala upplevelsen ytterligare. Vi ser ett nytt grepp inom spänningsgenren vilket förhoppningsvis öppnar dörrar till böckernas magiska värld, även för de mest inbitna serietittarna.
Feelgood:
De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel, Ruth Kvarnström-Jones, uppläst av Katarina Ewerlöf, Printz
Motivering: I en tid av förändring möter verklighet fiktion och ett stycke kvinnohistoria väcks till liv. Att flera av berättelsens karaktärer har verkliga förlagor, och att spelplatsen går att besöka än idag ger en extra krydda. Med en inlevelse som engagerar och en fingertoppskänsla för både karaktär och situation, förhöjer Katarina Ewerlöfs inläsning en berättelse som redan är något utöver det vanliga. Genom en omsorgsfull inläsning och med en behaglig ton får hon karaktärerna att kliva ut från pappret oavsett om de rör sig i Grand Hötels finare salonger, eller om de slinker in genom personalentrén på Stallgatan.
Fakta:
Hur långt är nu? Om cancer, kantstötta kaffekoppar och det eviga hoppet av Jane Oksanen, Bokförlaget Forum
Motivering: “Vi belönar förmågan att gestalta. Konsten att placera oss i en värld som vi inte kände till så att vi verkligen befinner oss där, i ovisshetens väntrum.
Men det här är inte bara en berättelse om en obeskrivligt grym sjukdom, utan också en hyllning till hoppet och medmänskligheten. Det är en påminnelse till oss alla runt omkring om vad den mest basala omtanken kan betyda, som att komma över med lite mat eller skicka ett hjärta i ett sms.
Barn:
Förrädaren, IJustWantToBeCool, Emil Beer, Joel Adolphson, Victor Beer, uppläst av Emil Beer, Rabén & Sjögren
Motivering: För en imponerande bredd i både persongalleri och humor. För oöverträffad knasighet. Och för att författarna förstått att barn klarar av att lyssna lääänge – om det är kul.
Ungdom:
Tusen gånger starkare, Christina Herrström, uppläst av Ella Schartner, Bonnier Carlsen
Motivering: Med en osviklig känsla för stil skriver årets pristagare fram en historia som tack vare sitt universella tilltal och sin förmåga att klä av både kejsare och invanda strukturer har alla förutsättningar för att bli en svensk klassiker. Vi vill också särskilt lyfta fram bokens inläsare som fångar bokens huvudkaraktär och essens med sin milda men glasklara röst som inte lämnar några tvivel om vad vi som läsare är med om. En sömlös ljudproduktion bidrar till att göra lyssningen komplett.
Film från kvällen:
Text, bilder och film – Jikitas