Kvinnorna på Flanagans tar avsked
Första boken i serien “Välkommen till Flanagans” kom ut hösten 2019 och blev genast en succé. Linda från Fjällbacka ärver oväntat ett lyxhotel i London och blir motarbetad från första stund. Hennes intrigerande kusiner anser att hon borde sälja hotellet till dem och återvända till Sverige, men hon ger inte upp. Trots att åren går, blir hon fortfarande inte accepterad, och tvingas hela tiden kämpa mot sina fiender för att behålla faderns livsverk. Linda är beredd att strida för Flanagans, men undrar plötsligt om det är värt uppoffringarna.
Uppföljaren “Kvinnorna på Flanagans” kom sommaren 2020 och utspelar sig på 80-talet. Väninnorna Elinor och Emma har offrat allt för att hotell Flanagans ska förbli omtalat och framgångsrikt. De har lyckats och affärerna går strålande. Men priset har varit högt. De hemligheter som länge varit väl förborgade under lager av skuld och skam hotar nu att avslöjas.
Frankie är Emmas 22 åriga dotter, en karismatisk och utåtagerande ung kvinna som hatar sin mamma. Emma kämpar för att komma henne nära, men det verkar omöjligt. Såren är för djupa. Billie älskar sin mamma Ellinor, ändå får kraven på perfektion henne att flytta till Uppsala för att studera. Där förändras hennes framtidsplaner drastiskt.
“Nya tider på Flanagans” avslutar den fantastiska serien och det blir en dramatisk upplösning minst sagt. Frankie och Billie är numera ägare av hotellet och medan Frankie älskar att driva hotell fokuserar Billie på sin filmkarriär. Om bara Frankie har sin familj och teamet på Flanagans vid sin sida kan hon utföra mirakel. Men när livet trasslar till sig blir plötsligt tydligt att hon inte längre klarar sig på egen hand. Billie har precis landat filmrollen som alla stjärnor och konkurrenter vill ha, flyttat till New York och är vilt förälskad. Världen ligger öppen för henne. Hur ska hon kunna välja mellan Frankie och sin dröm?
Åsa Hellberg har målat upp en härlig bild av hotellivet i London och starka kvinnor och samtidigt lyckats väva in aktuella händelser för respektive tidsperiod. Det är både intressant, roligt och gripande. Kvinnornas historier griper tag och man kan verkligen föreställa sig hur svårt det var för Linda när hon kom från lilla Fjällbacka till stora London. Under åren har mycket hänt för kvinnorna i världen när det gäller rättigheter och dess syns tydligt vart efter åren passerar och generationerna tar över.
Det är välskrivet, fängslande och lättläst och det är ju inte utan att man önskar en del till.
Text & bildmontage – Marlene Rindå Jikita, Bild – Pressbilder/Anna-Lena Ahlström