Grillade räkor med jordnötssås

skriv ut
4 Portioner

300 gram jätteräkor med stjärt tex Vannamei

Marinad:

1 pressad vitlöksklyfta

2 msk soja

2 tsk sesamolja

1 tsk riven färsk ingefära

2 msk lime

1 tsk flytande honung

1 hackad chilifrukt

Sås

2 msk jordnötssmör

1 1/2 dl vatten

1 msk soja

1 tsk socker

lite pressad clime

 

Gör så här:

Om du använder grillspett i trä, lägger du dem i blöt i ca 30 minuter.

Blanda ingredienserna till marinaden i en skål och häll den i en fryspåse. Lägg i räkorna och blanda ordentligt. Marinera räkorna i ca 1 en timme. Trä räkorna jämt fördelade på fyra grillspett.

Ingredienserna till såsen hälls i en liten kastrull och värms försiktigt upp under omrörning. Låt sjuda ca 2 minuter till såsen fått en krämig konsistens. Häll upp i en liten skål.

Grilla på hög temperatur 2-3 minuter per sida, servera med såsen och gärna en sallad.

 

För er Viktväktare: 6 SP för räkor och marinad. 7 SP för såsen.

 

Recept – Martin Jikita, bild – Marlene Rindå Jikita