Grillade räkor med jordnötssås

skriv ut
4 Portioner

300 gram jätteräkor med stjärt tex Vannamei

Marinad:

  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 2 msk soja
  • 2 tsk sesamolja
  • 1 tsk riven färsk ingefära
  • 2 msk lime
  • 1 tsk flytande honung
  • 1 hackad chilifrukt

Sås

  • 2 msk jordnötssmör
  • 1 1/2 dl vatten
  • 1 msk soja
  • 1 tsk socker
  • lite pressad lime

 

Gör så här:

Om du använder grillspett i trä, lägger du dem i blöt i ca 30 minuter.

Blanda ingredienserna till marinaden i en skål och häll den i en fryspåse. Lägg i räkorna och blanda ordentligt. Marinera räkorna i ca 1 en timme. Trä räkorna jämt fördelade på fyra grillspett.

Ingredienserna till såsen hälls i en liten kastrull och värms försiktigt upp under omrörning. Låt sjuda ca 2 minuter till såsen fått en krämig konsistens. Häll upp i en liten skål.

Grilla på hög temperatur 2-3 minuter per sida, servera med såsen och gärna en sallad.

 

För er Viktväktare: 6 SP för räkor och marinad eller 0 SP Flex för räkorna, 4 SP Flex för marinaden. 7 SP/7 SP Flex för såsen.

 

Recept – Martin Jikita, bild – Marlene Rindå Jikita