Gratinerad hummer

skriv ut
Till fyra portioner behöver du:

  • 2 kokta humrar
  • 2 schalottenlökar
  • 100 gr champinjoner
  • 2 skalade och urkärnade tomater
  • 1 msk smör
  • 1 dl vitt vin
  • 1 msk konjak
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 dl grädde
  • 1 dl riven parmesan
  • ½ kryddmått cayennpeppar
  • salt & peppar
Gör så här:

Sätt ugnen på 275°

Dela varje hummer på längden och ta ut allt kött, även ur klorna. Ta vara på skalhalvorna. Finhacka schalottenlöken och tärna champinjonerna och tomaterna. Fräs lök och champinjoner i smör så de får lite färg. Slå på vinet och låt det koka in. Tillsätt senap och vetemjöl och bland väl. Ha i grädden, rör om och låt koka 3-5 minuter. ‘ Vänd ner tomaterna och hummerköttet (utom köttet från klorna), rör om och ta bort pannan från plattan. Hummern får inte koka! Smaksätt med konjak, salt och cayennpeppar.

Lägg de tomma hummerskalen i en ugnssäker form och fördela blandningen i skalen. Placera en klo på varje hummerhalva och strö över ost. Gratinera i ugnen tills ytan fått en vacker gyllenbrun färg. Servera genast.

 

För er viktväktare: 13 SP per portion. Om ni använder 4% matlagningsgrädde och 1 msk smör och rapsolja istället för smör så blir varje portion 5 SP.

 

Recept – Martin Jikita, bild – Marlene Rindå Jikita