Enkel Janssons Frestelse
6 Portioner
- 1 gul lök
- 1+1 tsk smör och rapsolja
- 650 gr skalad potatis
- 1 burk ansjovisfiléer, ca 100 g
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
- 1 msk ströbröd
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär löken i tunna skivor. Fräs den mjuk i 1 tsk smör i en stekpanna.
Skär potatisen i tunna strimlor. Smörj en ugnssäker form med resten av smöret. Lägg ett lager potatis i botten på formen, sedan lök, ovanpå det läggs ansjovis och sen resten av potatisen. Droppa över lite av ansjovisspadet. Häll på grädde och mjölk. Strö över ströbrödet. Garnera med ansjovisfiléer.
Grädda i nedre delen av ugnen 45-50 minuter, tills potatisen är mjuk.
För er Viktväktare:
Points: 27 P för hela formen om man använder 2 dl matlagningsgrädde 4% och 1 dl lättmjölk. Lägg till P för ev garnering.
Personliga Points: 34 PP för hela formen om man använder 2 dl matlagningsgrädde 4% och 1 dl lättmjölk. Lägg till SP för ev garnering.
MittWW: Grön 31, Blå 31, Lila 16 för hela formen om man använder 2 dl matlagningsgrädde 4% och 1 dl lättmjölk. Lägg till SP för ev garnering.
Recept och bild – Marlene Rindå Jikita
Pingback: Matsedel v 52 – julveckan