Regnbågstårta
Tårtbotten Lika delar
Välj storlek på form, dvs hur stor du vill ha din kaka, och utgå från tabellen nedan för att ta reda på hur många ägg du ska använda.
- Till en form på 18 cm i diameter behövs 2 stora ägg
- Till en form på 20 cm i diameter behövs 3 stora ägg
- Till en form på 24 cm i diameter behövs 4-5 stora ägg
- Till en form på 26 cm i diameter behövs 5-6 stora ägg
Med lika delar menas precis som det låter. Man mäter upp lika delar av ägg, socker och mjöl och använder sig inte av några dl, msk eller tsk. Man utgår alltså ifrån äggen. (Vill man ha en hög tårta kan man ta fler ägg!)
Knäck äggen i ett glas. Ta fram två lika stora glas och häll i socker i det ena, till samma nivå som äggen är. Gör likadant med mjölet i det tredje glaset. Om man vill kan man byta ut en 1/3 av mjölet mot potatismjöl, potatismjöl gör att tårtbotten blir mer luftig. Vill du ha chokladbotten byter du istället ut 1/3 mot kakao.
Sedan blandar man i bakpulver i mjölet, då behövs så här mycket
- 2-3 ägg behöver 1 tsk bakpulver
- 4-5 ägg behöver 1,5 tsk bakpulver
- 6 ägg behöver 2 tsk bakpulver
Nu är det dags att blanda allt!
Blanda sedan ägg och socker i en bunke och vispa med elvisp tills det blir mycket pösigt. Det ska bli vitt och fluffigt liksom och det tar ett tag, kanske 5-10 minuter. Blanda sedan ner mjölblandningen, då ska det ej vispas utan vändas ner försiktigt tills allt blandas.
Gör tårtan så här:
Gör en tårtbottensats enligt ovanstående och dela upp den i så många skålar som du vill ha färger. Jag gjorde åtta färger. Tillsätt lite pastafärg med en tandpetare och rör om. Här kan man ju styra hur starka färger man vill ha. Jag hade färgerna lila, turkos, blå, grön, gul, orange, rosa och röd. Smöra en bakform och lägg i bakplåtspapper. Smöra bakplåtspappret också.
Häll i en av skålarna i formen. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 7-10 minuter. Ta ut och låt svalna lite innan du upprepar proceduren med att smöra och bakplåtspappret.
Grädda varje färg tills alla är klara (det är det här som tar tid) Om man har 8 formar i samma diameter kan man ju självklart grädda några åt gången.
Låt bottnarna svalna på bakplåtspappret. Tag sedan loss dem försiktigt.
Mellan bottnarna ska det vara fyllning, jag valde citronmousse, vit chokladfluff, limefrosting, fluffy frosting och M&M´s
Dem gör du enligt följande:
Citronmousse:
- 4 dl grädde
- 1 dl Gelésocker Multi
- 4 msk pressad citronsaft
Koka upp Gelésocker Multi och 1 dl grädde. Tillsätt citronsaften. Låt svalna. Vispa resterande grädde till skum och vänd ner i den avsvalnade blandningen.
Vit chokladfluff:
- 3 dl grädde
- 180 g vit choklad
Värm grädden, den får inte koka. Lägg i vit choklad och rör om tills den smält. Låt svalna i kylen över natten och vispa sedan upp den till önskad konsistens.
Limefrosting:
- 60g mjukt smör
- 4dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 100g philadelphiaost
- skalet av en lime eller 1-2 msk pressad lime.
Vispa ihop alla ingredienser.
Fluffy frosting:
- 2,3 dl strösocker
- 0,8 dl vatten
- 1/4 tsk pressad citron
- 2 äggvitor
- 1 tsk vaniljsocker, med äkta vanilj
Rör ihop socker, vatten och citron i en kastrull och värm på spisen så att det börjar sjuda.
Ta sedan av kastrullen från plattan.
Vispa äggvitorna och vaniljsockret tills det blir mjuka toppar i smeten.
Det ska bli som marängsmet som man kan vända upp och ner över huvudet utan att spilla.
Häll i sockerlagen i marängsmeten och vispa hela tiden. Häll bara i lite i taget och vispa någon minut efter varje gång, totalt blir det vispning i ca 10 minuter!
Vispa tills marängen är kall och har bildat hårda toppar.
Fyllningarna görs med fördel någon dag innan förutom limefrostingen och fluffy frosting som bör göras samma dag så den inte blir seg. En fyllning per botten så det blir några som har samma fyllning. Jag började med citronmousse, vit chokladfluff och sedan limefrosting. Tänkte att det skulle vara gott med söt choklad mellan de lite syrliga frostingarna och det blev det!
Samma dag som tårtan ska ätas gör man fluffy frosting som man sedan täcker tårtan med. Antingen låter man tårtan vara vit i alla sin enkelhet, eller så dekorerar man som man vill. Jag valde att göra en regnbåge av M&M.
Jag tycker definitivt att du ska prova att göra en regnbågstårta för den är superkul att bjuda på och jättegod!! Idén är väl att man ska ha just vita fyllningar eftersom det blir finare till alla färger, men man måste ju självklart inte ha just de fyllningar jag hade utan man kan ha vad som helst. Möjligheterna är oändliga!
Recept och bilder – Pernilla Lyck